Taliban verdienen 364 miljoen euro aan opiumteelt

De taliban in Afghanistan hebben dit jaar 364 miljoen euro verdiend aan de handel in opium. Het geld is een belangrijke bron van inkomsten voor terroristen en criminele groepen en wordt gebruikt om de opstand tegen de buitenlandse troepenmacht en het Afghaanse leger te financieren. Dat staat in een zopas gepubliceerd rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime (Unodc). Toch wordt opium stilaan minder belangrijk in termen van teelt, productie en prijzen.
1 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
De taliban in Afghanistan hebben dit jaar 364 miljoen euro verdiend aan de handel in opium. Het geld is een belangrijke bron van inkomsten voor terroristen en criminele groepen en wordt gebruikt om de opstand tegen de buitenlandse troepenmacht en het Afghaanse leger te financieren. Dat staat in een zopas gepubliceerd rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime (Unodc).

De taliban verdienen op verschillende manieren aan de opiumhandel, onder andere door het bewaken van drugstransporten naar de grens en door 'belastingen' van ongeveer tien procent te innen bij de boeren die de opium verbouwen. Ook vragen ze geld voor het bewaken van laboratoria waar de opium wordt verwerkt tot heroïne. Volgens het rapport worden door de taliban ook opiumvoorraden aangelegd om de prijzen op te drijven.

"Met zo veel drugsgerelateerde inkomsten is het niet verbazingwekkend dat de oorlogsmachine van de opstandelingen zo veerkrachtig is gebleken, ondanks de zware klappen die werden uitgedeeld door het Afghaanse leger en de coalitiekrachten", zegt Unodc-directeur Antonio Maria Costa. Toch wordt opium stilaan minder belangrijk in termen van teelt, productie en prijzen. Ongeveer 157.000 hectare is in gebruik voor opiumproductie, of twintig procent minder dan vorig jaar. De productie daalde met 6 procent naar 7.700 ton en ook de prijzen zakten met ongeveer 20 procent.

"Sinds een aantal jaren overtreft de Afghaanse opiumproductie de wereldwijde vraag", stelt Costa. "De bodem zou bijgevolg uit de opiummarkt moeten gevallen zijn, maar dat is niet het geval. Waar is de overtollige opium gebleven? Het feit dat de marktprijzen nauwelijks reageren, kan enkel het gevolg zijn van het aanleggen van voorraden. Alles wijst in de richting van de taliban". De manipulatie van de opiummarkt door de taliban zal tot gevolg hebben dat er volgend jaar minder van deze drug op de wereldmarkt zal terechtkomen, wat de prijzen weer de hoogte in zal drijven.

"De taliban kunnen de markt ontwrichten, maar de Navo kan dat net zo goed doen: de productie en smokkel kunnen worden afgeremd door het vernietigen van waardevolle doelwitten, zoals drugsmarkten, labo's en konvooien", argumenteert Costa. "Het Afghaanse leger, gesteund door de Navo, is hiermee al begonnen. De link tussen opiumboeren in Afghanistan en heroïneverslaafden in Europa moet worden gebroken".(KS)

Bron: De Morgen</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek