Mechelse hennep wordt isolatiemateriaal: nuttig, maar streng gereguleerd

Een van de oudste teelten ter wereld, is bezig aan een comeback. In Mechelen heeft men de eerste industriële hennep geoogst die op het grondgebied werd gekweekt. Deze ‘vezelhennep’ zal worden gebruikt als bouwmateriaal voor de Belgische markt.

26 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 september 2023 12:44 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Hoewel hennep in sommige kringen vooral bekend is voor de productie van marihuana, worden er hier geen drugs gekweekt. Industriële hennep bevat maximaal 0,3 procent THC en heeft bijgevolg geen psychoactieve werking. Het interessante aan de plant is dat de bloemen, bladeren, zaden en stengels van deze plant kunnen gebruikt worden in zeer diverse toepassingen. Zo dienen ze onder meer als grondstof voor bouwmaterialen, zoals isolatiemateriaal, hardhout of plaatmateriaal. Hennep groeit ook veel sneller dan bomen, wat goed is voor de CO2-captatie.

Stad Mechelen liet een perceel van 8.685m² in Leest inzaaien door de firma C-biotech. Dat gebeurde in juni. De planten zijn recent geoogst. De oogst zal naar het verwerkingsbedrijf van C-biotech worden gebracht. De helft wordt verwerkt tot hennephout en de andere helft wordt geleverd aan het bedrijf IsoHemp, dat er isolatiemateriaal van maakt. Voorheen haalden zij hun bouwmaterialen uit Frankrijk, maar nu maken ze voor het eerst gebruik van hennep die in België werd geproduceerd.

Interessanter dan vlas?

In 2022 telde Europa zo’n 33.000 hectare aan hennepteelt. Het Belgische aandeel hierin is verwaarloosbaar, maar onderzoeksinstituut Inagro werkt aan methoden om de teelt erop vooruit te helpen. Daar is alle reden voor. Hennep groeit snel en zelfs op arme grond, wat de teelt op sommige vlakken interessanter maakt dan die van vlas.

Maar er zijn uitdagingen. Zo is er onvoldoende mechanisatie voorhanden om hennep efficiënt te telen. Daarom doet Inagro onderzoek naar machines die deze planten, die soms tot vier meter hoog worden, kunnen oogsten. Ook het wettelijke kantje valt in het oog te houden. Hoewel vezelhennep doorgaans een lage THC-waarde kent, kan deze plant bij warme zomers dan toch een teveel produceren.

Regulering

De teelt van hennep is dus sterk gereguleerd. Wie eraan wil beginnen, moet beschikken over een landbouwnummer en een geschikt perceel in open lucht. Hennep telen in serres of potten is niet toegelaten. Ook telen voor medicinale doeleinden of menselijke consumptie is in België verboden. Tot slot moet men een variëteit kiezen die op de rassenlijst staat van de in Europa toegelaten rassen. Deze hebben een THC-waarde lager dan 0,3 procent. Inzaaien mag pas mits het verkrijgen van een teelttoestemming van het Departement Landbouw en Visserij, samen met een signalisatiebord. Dit valt te verkrijgen na een teeltmelding in de verzamelaanvraag.

Nu de industriële hennep in Leest is geoogst, is het stuk landbouwgrond in eigendom van de stad terug vrij van gebruik. Mechelen zal het stuk landbouwgrond ruilen tegen een perceel in het projectgebied van Stuivenberg. Daar wil de stad een groot stadsbos realiseren, tussen de Leuvense Vaart, het Vrijbroekpark en de Hotelweg. Voor de verderzetting van het hennep-project zal de stad in de toekomst een ander perceel zoeken.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga / Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek