Kwart landbouwbedrijven vernietigd in Noord-Gaza door Israëlisch-Palestijns conflict

Bijna een kwart van de landbouwbedrijven in het noorden van Gaza is volledig verwoest door Israëlische bombardementen. Dat blijkt dinsdag uit een schatting van Palestinian Agricultural Development Association (PARC), een partnerorganisatie van Oxfam. Het verlies van de lokale landbouwproductie leidt er niet alleen tot economische verliezen, het verergert er ook de ondervoeding.

27 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 27 februari 2024 13:14
Lees meer over:
gazastrookpalestina

Landbouw is een belangrijke culturele traditie die van vitaal belang is voor de economie van Gaza. Zoals zoveel streken maken boerenfamilies er al duizenden jaren deel uit van het leven en voorzien ze gemeenschappen met voedsel en werk. De oogst in Gaza wordt er onder normale omstandigheden beschouwd als een nationale gebeurtenis waarbij vrienden en familie de boeren komen helpen en volksliedjes voor een feestelijke sfeer zorgden. Tijdens de eerste oogst is het er ook traditie om te koken en te eten onder de fruitbomen. Voor de oorlog werd er vanuit Gaza voor een slordige 40 miljoen euro aan groente en fruit geëxporteerd, een groot deel ging naar Israël. Gaza stond bekend voor zijn tomaten, paprika’s, aubergines, maar ook voor zijn boomgaarden vol olijven, sinaasappels, mandarijnen, citroenen en grapefruits.

Normaal zou dit het hoogseizoen moeten zijn voor de enclave maar de militaire bombardementen en blokkade van Noord-Gaza hebben het landbouwers onmogelijk gemaakt, klinkt het bij PARC. Volgens de organisatie heeft Israël zowel een kwart van de landbouwbedrijven als 70 procent van de vissersvloot van Gaza met de grond gelijk gemaakt in de eerste dagen van de bombardementen. Er zijn honderden boomgaarden ontworteld en talloze akkers met tomaten, linzen en kruiden verwoest door legerbulldozers, vooral in het noorden van Gaza.

"Op mijn land staan olijfbomen, vee en een serre met tomaten" getuigt landbouwster Samaher Abu Jameh aan nieuwswebsite Al Jazeera. De moeder van twee kan de bomen en tomaten niet meer verzorgen sinds ze gevlucht is naar het centrum van Khan Younis."Ik heb geen idee in welke staat mijn bomen en vee zijn. Ik wil gewoon naar mijn land om te zien wat er van geworden is.”

Ook voor de oorlog uitbrak had de landbouwsector in de Gazastrook al moeilijkheden met het Israëlisch leger. Zo getuigt een andere landbouwer, Ahmed Qudei, aan Al Jazeera: “Het Israëlisch leger is zeer creatief in het vernietigen van landbouwbedrijven. De afgelopen jaren is het perceel dat ik verbouw blootgesteld aan verschillende soorten schendingen. Zo hebben ze het land met bulldozers platgewalst, de gewassen besproeid om ze te vernietigen of de grond ongeschikt gemaakt voor landbouw. Dit heeft me al enorme financiële verliezen opgeleverd, maar na elke vernietigingsronde keer ik terug om mijn land terug klaar te maken voor de teelt."

Ondervoeding

Het verlies van de lokale landbouwproductie verergert de ondervoeding, wat leidt tot extreme honger. Oxfam en PARC vrezen dat het ergste nog moet komen voor de naar schatting 300.000 mensen die nu nog in het noorden van Gaza wonen. “We vrezen dat het risico op genocide toeneemt”, zeggen de twee organisaties, "omdat de regering van Israël één van de belangrijkste bepalingen van het Internationaal Gerechtshof negeert: dringend noodzakelijke basisvoorzieningen en humanitaire hulp te bieden.”

Juzoor, eveneens een partner van Oxfam en één van de weinige organisaties die nog actief is in het noorden van Gaza, meldt dat 13 procent van de kinderen in de streek acuut ondervoed is. De organisaties zijn dan ook van mening dat "de wereld dringend overtuigd moet worden om zich om deze kwestie te bekommeren".

Graanstrijd tussen Poolse boeren en Oekraïne escaleert: “Akkoord veraf”
Uitgelicht
Enkele Poolse actievoerders hebben afgelopen weekend aan een grenspost zo’n 160 ton Oekraïens graan uit een goederentrein vernietigd. De nieuwe Poolse protestactie tegen de in...
26 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga / Al Jazeera / Parool

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek