“In deze snel veranderende wereld is Mercosur-akkoord wel te begrijpen”

duiding

Het globalisme takelt in snel tempo af. We evolueren steeds meer naar een bi- of tripolaire wereld waarin we niet meer kunnen rekenen op onze vroegere bondgenoten en in het bijzonder op de VS. Dat was de boodschap die Marc Ballekens tijdens zijn vele voordrachten in Vlaanderen bracht. In dat opzicht begrijpt hij ook dat de Europese Unie de handelsovereenkomst met Mercosur heeft afgesloten. “Vanuit de landbouwsector is dit handelsakkoord onaanvaardbaar, maar wel te begrijpen in deze gevaarlijk wijzigende wereld”, stelt hij.

6 maart 2025 Griet Lemaire

Naast een bespreking van de landbouwmarkten kijkt Marc Ballekens, directeur van het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw (PCLT) en manager van sectorfederatie Seed@Bel, ook elk jaar met een landbouwblik naar Europa en de wereld. “Vandaag staan we midden een geopolitiek keerpunt”, stelt hij. “Vanaf de Tweede Wereldoorlog zijn we geëvolueerd naar een geglobaliseerde wereld waarbij samenwerking op vlak van handel, recht en veiligheid centraal stond. Intussen zitten we volop in de afbouw van het globalisme en staan de Europese Unie en dus ook het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, de NAVO, de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie, de Wereldgezondheidsorganisatie en de internationale rechtspraak gigantisch onder druk."

Twee machtsblokken

In een geglobaliseerde wereld haalden we eender welk product uit werelddelen waar dit het goedkoopst was. Gas werd gekocht in Rusland, gesofisticeerde computerchips in Taiwan en goedkoop textiel in Zuidoost-Azië, soja in de VS en Zuid-Amerika, suiker in de minder ontwikkelde landen en bloemen in Kenia. Intussen groeit met de dag het inzicht dat dit niet het verhaal van de toekomst zal worden, aldus Ballekens. “Om het wat plastisch uit te drukken zien we de Amerikanen intussen verder innoveren, de Chinezen kopiëren, de Russen militariseren en de Europeanen reglementeren. De veranderingen in de wereld zullen ons dwingen om onze extreme regelneverij manifest af te bouwen. Ursula Von der Leyen heeft dit intussen ook aangekondigd.”

Steeds meer ziet hij dat de wereld uiteenvalt in twee machtsblokken: de VS, Canada, Europa, Zuid-Korea en Japan enerzijds en de zogenaamde BRICS-landen anderzijds. Het letterwoord BRICS staat voor Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, maar ook Iran, Ethiopië, Egypte, en de Verenigde Arabische Emiraten maken intussen deel uit van de BRICS-club. Ondertussen moet Ballekens, net als de rest van de wereld, vaststellen dat de eenheid in het eerste machtsblok niet meer is wat het geweest is, dat de BRICS-landen aardig op weg zijn hun lot aan elkaar te verbinden en dat Trump wegkijkt van de Europese Unie. En een veranderende Europese Unie kan ook gevolgen hebben voor het GLB gezien dit vandaag nog steeds 30 procent van het EU-budget vertegenwoordigt. 

Ballekens_bipolaire of multipolaire wereld

Twee strijdtonelen

Het is in de ogen van Ballekens niet toevallig dat de wereld in brand staat precies op de breuklijn tussen die twee blokken. Het gaat bijvoorbeeld over Oekraïne, Israël en Gaza, Soedan en Jemen. Meteen ligt ook het Rode Zeegebied in de vuurlinie. De honger van de grootmachten naar grondstoffen maakt meteen ook een strijdtoneel van Afrika. En ook Zuid-Amerika wordt steeds meer aangesproken.

Afrika telt momenteel 1,3 miljard inwoners, tegen 2050 zullen er dat 2,5 miljard zijn. Ballekens wijst erop dat zowel de Russen, de Chinezen als de Amerikanen vandaag al actief zijn op het continent. “Rusland is er met de Wagner-groep. Amerika bouwt er een nieuwe spoorlijn vanuit Lobito in Angola naar de koper- en kobaltmijnen op de grens tussen Congo en Zambia. China legt ook een spoorlijn aan naar diezelfde koper- en kobaltmijnen, maar dan vanuit Dar Es Salaam in Tanzania.”

Het tweede werelddeel dat op de voorgrond treedt is Zuid-Amerika. “Mercosur is het handelsblok in Zuid-Amerika waar Brazilië, Paraguay, Uruguay en Argentinië deel van uitmaken. Je kan dat vergelijken met de Europese Unie van meer dan 40 jaar geleden toen het nog geen echte politiek geïntegreerde unie was, maar enkel een economische unie”, verduidelijkt Marc Ballekens. “Nieuw is dat Bolivia in april 2024 is toegetreden tot Mercosur. En die toetreding van Bolivia is medebepalend waarom de Europese Unie na een onderhandeling van tien jaar toch een handelsakkoord heeft afgesloten met Mercosur.”

Cars for cows

Vanuit landbouwoogpunt is dat akkoord niet te begrijpen, erkent ook Ballekens. “Het handelsakkoord houdt in feite in dat rundvlees, kippenvlees en suiker vanuit Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen ingevoerd worden in Europa en dat de EU in ruil daarvoor meer auto’s mag invoeren in de Mercosur-landen. Dat vlees wordt bovendien geproduceerd door een verre van optimaal gevoede veestapel op basis van een ruwvoederwinning deels op weggebrand Amazonewoud. Bovendien legt dit vlees gemiddeld een afstand van minimum 12.000 kilometer af. Als ecologische voetafdruk kan dit tellen. ”Toch nuanceert hij enigszins: “De hoeveelheid vlees die Mercosur-landen naar de EU mogen exporteren is enigszins beperkt. Dus we gaan niet massaal overspoeld worden met Zuid-Amerikaans vlees.”

Marc Ballekens foto maldegem 3_

Hoewel de beslissing van de Commissie onverteerbaar is vanuit landbouwoogpunt, is ze wel te plaatsen. We hebben in de wereld nieuwe economische bondgenoten nodig

Marc Ballekens - Directeur PCLT en manager Seed@Bel

Waarom heeft Europa dit akkoord toch goedgekeurd? Volgens Ballekens is de reden simpel: de lithium- en andere mineralenvoorraden in de Mercosur-landen en in Bolivië zijn bijzonder groot. “Dit heeft ongetwijfeld de houding van de EU beïnvloed. Europa heeft veel lithium nodig, onder meer voor de elektrificatie van de ganse maatschappij, in het bijzonder het wagenpark. Vandaag is er lithium te vinden in China en in Rusland, maar dat zijn niet bepaald onze vrienden. Dus hebben we er nood aan om op goede voet te staan met Zuid-Amerika en meteen dus ook met een deel van de BRICS-landen. Hoewel de beslissing van de Europese Commissie onverteerbaar is vanuit landbouwkundig oogpunt, is ze ook wel te plaatsen. We hebben in de wereld nieuwe economische bondgenoten nodig.”

Waarom Oekraïne de oorlog niet mag verliezen

Ballekens liet ook nog zijn licht schijnen over de oorlog in Oekraïne. Hij wijst erop dat het bijzonder belangrijk is dat Oekraïne de oorlog niet verliest en wordt ingelijfd door Rusland. “Als dat gebeurt, dan ontstaat er een nieuw land dat zo’n grote speler op de graanmarkt wordt, dat die bij manier van spreken in de achtertuin van Europa permanent onze graanmarkten zal bepalen”, klinkt het.

Vandaag is China met ruim 130 miljoen ton de grootste graanproducent ter wereld. India volgt op de tweede plaats met 94 miljoen ton. Maar beide landen produceren onvoldoende om hun eigen bevolking te voorzien van voldoende graan. Dat is evenwel anders voor Rusland en Oekraïne. Samen produceren zij bijna 100 miljoen ton graan. Bovendien ligt hun productie per inwoner ver boven de zelfvoorzieningsgraad. Dus kunnen ze quasi permanent de Europese graanmarkt ontwrichten. En wie de graanmarkt kan ontwrichten, ontwricht het Europees akkerbouwsysteem.

Europese voedselautonomie als antwoord

Al deze geopolitieke veranderingen maken in de ogen van Ballekens één ding duidelijk. “Nu onze Amerikaanse partner het meer en meer laat afweten en nu de ganse wereld en zeker de landen rondom Europa niet de minste stabiliteit vertonen, is het meer dan ooit belangrijk dat de Europese Unie aan haar voedselautonomie werkt. We zitten niet langer in een geglobaliseerde wereld waarin iedereen met behoorlijk wederzijds vertrouwen zaken met elkaar kan doen. We kunnen niet langer soms afhankelijk zijn van bijvoorbeeld landen in West-Afrika waar onze suiker deels vandaan komt nadat in 2006 een derde van de suikerfabrieken in Europa werden gesloten. En we kunnen niet langer zorgeloos soja-eiwit halen van de andere kant van de wereld. Neen, we geven de boeren beter hier een premie van 1.000 euro per hectare voor de teelt van eiwithoudende gewassen in plaats van deze budgetten te spenderen aan agromilieuklimaatmaatregelen. We hebben de beste gronden, de beste technologie, nog steeds het beste klimaat en vooral de beste en meest opgeleide boeren. We kunnen dus zelf ons voedsel produceren en zullen dat dan ook doen”, concludeert Marc Ballekens.

“Consumenten zijn slachtoffer”: VS verklaart handelsoorlog aan economische partners
Uitgelicht
De Noord-Amerikaanse handelsoorlog is een feit: Trump voert een invoertarief van 25 procent in voor producten uit buurlanden Canada en Mexico. Deze landen slaan op hun beurt t...
3 februari 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek