Chilipeper oudste specerij ter wereld

nieuws
De chili- of Spaanse peper is volgens archeologen de oudste specerij ter wereld en komt uit Ecuador. Meer dan zesduizend jaar geleden werden ze gebruikt door de autochtone bevolking van het huidige Ecuador om de maaltijd wat te kruiden. Daar zijn archeologen van het Smithsonianinstituut in Washington achter gekomen. De oudste chilipeperrestanten werden gevonden op twee sites in Ecuador die dateren van 6.100 jaar geleden.
20 februari 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Of je hem nu chili- of Spaanse peper noemt, de rode vrucht is volgens archeologen de oudste specerij ter wereld en komt uit Ecuador. Meer dan zesduizend jaar geleden werden ze gebruikt door de autochtone bevolking van het huidige Ecuador om de maaltijd wat te kruiden. Daar zijn archeologen van het Smithsonianinstituut in Washington achter gekomen, zo schrijft De Morgen.

Onderzoekster Linda Perry vond een oplossing voor het probleem dat groenten weinig bewijsmateriaal produceren door aan te tonen dat pepers versteend zetmeel achterlaten. Zetmeel van de rode pepers werd sindsdien gevonden bij overblijfselen van maïs, bonen, yucca, pompoen en palmvrucht, waardoor men ervan kan uitgaan dat de pepers moesten dienen om de gerechten op smaak te brengen.

De oudste chilipeperrestanten werden gevonden op twee sites in Ecuador die dateren van 6.100 jaar geleden. Ook op andere sites in de Bahama's, Panama en Peru, tussen de 5.600 en 500 jaar oud, werd het zetmeel gevonden.(MP)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek