Brochure evalueert huisvestingssystemen voor leghennen

2012 wordt een belangrijk scharnierpunt voor de leghennenhouders in Europa. Vanaf dan zal het immers niet langer toegelaten zijn om nog kippen te huisvesten in klassieke batterijkooien. Om de kippenboeren te informeren over de regelgeving en nieuwe stalsystemen heeft het Departement Landbouw en Visserij een nieuwe brochure klaargestoomd.
11 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50

2012 wordt een belangrijk scharnierpunt voor de bedrijfsvoering van de leghennenhouders in Europa. Vanaf dan zal het immers niet langer toegelaten zijn om nog kippen te huisvesten in klassieke batterijkooien. Om de kippenboeren grondig te informeren over de regelgeving en nieuwe stalsystemen heeft het Departement Landbouw en Visserij een nieuwe brochure klaargestoomd.

De traditionele legbatterij werd destijds ontwikkeld in functie van de arbeidsefficiëntie en de dier- en volksgezondheid. Op basis van die criteria is het een een huisvestingssysteem met zeer veel voordelen. De kritiek op de batterij is ontstaan omdat leghennen in dergelijke systemen niet langer normale, soortspecifieke en natuurlijke gedragingen vertonen. Daarom publiceerde Europa tien jaar geleden een richtlijn die het gebruik van klassieke batterijen verbiedt met ingang van 1 januari 2012.

Tegen dan moeten de leghennenhouders omgeschakeld zijn naar een scharrelsysteem, een volière of een zogeheten 'verrijkte kooi'. Dergelijke kooien onderscheiden zich van de klassieke kooien door de aanwezigheid van extra uitrusting. Waar in niet-verrijkte kooien in principe alleen voeder- en watervoorzieningen aanwezig zijn, komen daar in verrijkte kooien zitstokken, legnesten en een scharrelruimte bij. Bovendien is de vereiste oppervlakte per dier groter. De groepsgrootte per kooi is vrij te kiezen en varieert in de praktijk van een tiental tot zestig of meer dieren.

Voor leghennenhouders is het niet eenvoudig om een keuze te maken tussen de diverse huivestingssystemen want zoiets als de 'ideale stal' bestaat nu eenmaal niet. Elk systeem heeft voor- en nadelen op het vlak van management, dierenwelzijn, rendabiliteit, enzovoort. De keuze die de veehouders maken heeft echter gevolgen op lange termijn en moet dus goed overwogen zijn.

De brochure van de Vlaamse landbouwadministratie bevat een opsomming van de verschillende systemen, met aandacht voor de plus- en minpunten van elk type. Op die manier kunnen leghennenhouders voor zichzelf uitmaken welk systeem het best past in functie van zijn eigen verwachtingen en mogelijkheden, luidt het. Verder wordt in de publicatie verwezen naar relevante regelgeving en andere overwegingen die van belang zijn bij de omschakeling.

Meer informatie: Huisvesting van leghennen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek