Boutersem wil samen met boeren erosie indammen

Boutersem moest in juni en augustus afrekenen met wateroverlast en modderstromen. Om dergelijke ellende in de toekomst te voorkomen, wil de gemeente zoveel mogelijk landbouwers aansporen om erosiebestrijdende maatregelen te nemen. "We promoten de aanleg van grasstroken. Er lopen al enkele projecten in Neervelp, Roosbeek en Vertrijk", zegt landbouwschepen Günther Portaels in Het Laatste Nieuws. "Ook de gemeente zelf neemt maatregelen. Zo hebben we een wachtbekken geïnstalleerd in Neervelp".
26 december 2008  – Laatste update 4 april 2020 14:46
Lees meer over:
De Vlaams-Brabantse gemeente Boutersem moest in juni en augustus afrekenen met wateroverlast en modderstromen. Om dergelijke ellende in de toekomst te voorkomen, wil de gemeente zoveel mogelijk landbouwers aansporen om erosiebestrijdende maatregelen te nemen. "We promoten de aanleg van grasstroken. Er lopen al enkele projecten in Neervelp, Roosbeek en Vertrijk", zegt landbouwschepen Günther Portaels in Het Laatste Nieuws. "Ook de gemeente zelf neemt maatregelen. Zo hebben we een wachtbekken geïnstalleerd in Neervelp".

Nieuw is de erosieproblematiek voor Boutersem zeker niet. Acht jaar geleden werd het zogeheten Life-project gelanceerd, waar onder meer landbouwer Marc Vanlaer op intekende. "Ik heb grasstroken ingeplant op een perceel in Vertrijk. Daardoor loopt bij hevige regen heel wat minder modder op de aangrenzende holle weg. Vervolgens heb ik deze methodiek bij collega-landbouwers gepromoot". Samen met IGO-Leuven bracht Boutersem de resterende knelpunten in de gemeente in kaart.

"Door de nabijheid van de Velpevallei is de waterproblematiek een permanente zorg", zegt Portaels. "Grotere percelen, zwaardere machines en erosiegevoelige teelten dragen ook bij tot de modderoverlast". Landbouwer Emiel Muls plantte een jaar geleden een grasstrook in op zijn veld in Vertrijk, en daar heeft hij naar eigen zeggen nog geen spijt van. "De vergoeding die ik hiervoor ontvang, is hoger dan hetgeen ik met een teelt kan verdienen". Voor perceelsrandenbeheer kan de vergoeding oplopen tot 1.600 euro per hectare.

Er zijn overigens een hele reeks technieken die boeren kunnen toepassen om de erosie binnen de perken te houden. "Vooral de techniek van niet-kerende grondbewerking werpt vruchten af", zegt Ronald Grobben van IGO-Leuven. "Hiermee stroomt tot vijftig procent minder water en modder van de velden af".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek