Boerenbond wil stimulansen voor hernieuwbare energie

nieuws
Het actieplan dat ons land moet opstellen in uitvoering van het Europees klimaatplan moet volgens de Boerenbond rekening houden met de inspanningen die de land- en tuinbouwsector de afgelopen jaren reeds geleverd heeft. Tegelijkertijd hoopt de landbouworganisatie dat de federale en Vlaamse overheden voldoende stimulansen zullen voorzien om het potentieel aan hernieuwbare energie in ons land te benutten. Op dat vlak kan de landbouw nog een belangrijke bijdragen leveren aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen, luidt het.
9 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:41
Het actieplan dat ons land moet opstellen in uitvoering van het Europees klimaatplan moet volgens de Boerenbond rekening houden met de forse inspanningen die de land- en tuinbouwsector de afgelopen jaren reeds geleverd heeft. Het plan moet volgens de landbouworganisatie dan ook voortbouwen op de actuele ondersteunende en stimulerende maatregelen, daarbij verwijzend naar de investeringssteun die de jongste jaren voor belangrijke milieuwinst gezorgd heeft in de glastuinbouw.

Boerenbond wijst erop dat de totale uitstoot aan broeikasgassen door de Vlaamse land- en tuinbouwsector in de periode 1990-2006 met 14,5 procent daalde, terwijl de totale Vlaamse uitstoot slechts met twee procent daalde. De CO2-uitstoot in de landbouw daalde met elf procent, vooral dankzij de omschakeling van de glastuinbouw op aardgas. De methaanemissie nam af met vijtien (kleinere veestapel) en de N20-uitstoot (vermindering veestapel en oordeelkundig bemesten) met negentien procent. Volgens de landbouworganisatie zijn verregaande maatregelen vooral nodig in de sectoren die nog geen reductie realiseerden zoals de transportsector.

Wel hoopt Boerenbond dat de federale en Vlaamse overheden voldoende stimulansen zullen voorzien om het potentieel aan hernieuwbare energie in ons land te benutten. De agrarische sector beschikt over heel wat biomassa die volgens Boerenbond een belangrijke bijdrage kan leveren aan de opgelegde doelstelling om tegen 2020 een aandeel van 13 procent hernieuwbare energie te behalen. Momenteel haalt België slechts een aandeel 2,5 procent.

Momenteel wordt het klimaatbeleid voor de Vlaamse land- en tuinbouwsector bepaald door het Vlaamse Klimaatbeleidsplan dat loopt van 2006 tot 2012. De doorwerking van de Europese doelstellingen zal dus naar alle verwachting pas voelbaar zijn in het volgende klimaatbeleidsplan, voor de periode na 2012.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek