Boerenbond niet onverdeeld gelukkig met winst Danone

Boerenbond reageert met gemengde gevoelens op het bericht dat Danone de eerste helft van 2009 een winststijging van 8 pct heeft gerealiseerd. “Wij vinden het positief dat een bedrijf als Danone het in deze moeilijke tijden goed doet, maar wij betreuren dat dit ten koste van de primaire producenten gebeurt”, luidt het.
27 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

Boerenbond reageert met gemengde gevoelens op het bericht dat zuivelproducent Danone de eerste jaarhelft van 2009 een winststijging van 8 procent heeft gerealiseerd dankzij de grote vraag naar babyvoeding en de lagere melkprijzen. “Wij vinden het positief dat een bedrijf als Danone het in deze moeilijke tijden goed doet, maar wij betreuren dat dit ten koste van de primaire producenten gebeurt”, luidt het in een persbericht.

Vrijdag kondigde Danone aan dat haar winst in de eerste helft van dit jaar gestegen was tot 722 miljoen euro, tegen 701 miljoen euro vorig jaar. Dit was vooral te danken aan een grotere vraag naar babyvoeding en de melkprijzen die een derde lager lagen als dezelfde periode in 2008. De Franse zuivelgroep maakte van de lagere grondstofprijzen gebruik om haar prijzen te verlagen en meer te investeren in marketing.

Volgens Boerenbond bewijst Danone dat haar strategie om met een uitgebreid en gediversifieerd gamma aan producten de markt te benaderen, duidelijk vruchten afwerpt. “Als land- en tuinbouwsector zijn wij ervan overtuigd dat een blijvend streven naar kwaliteit en een duidelijke toegevoegde waarde een goede keuze is”, zegt de landbouworganisatie.

Maar Boerenbond is teleurgesteld dat deze winststijging voor een groot deel gerealiseerd wordt ten koste van de boeren. “De melkprijs is immers in dezelfde periode met één derde gedaald. Heel wat producenten werken hierdoor met verlies. Ook in andere sectoren kennen we gelijkaardige situaties”, klinkt het.

De landbouworganisatie pleit er daarom voor dat de recente afspraak met Fedis en de federale overheid verder geconcretiseerd wordt zodat geen enkele schakel uit de voedingsketen nog met verlies moet verkopen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek