Boeren op een Kruispunt op zoek naar vrijwilligers

Sinds deze zomer is het aantal oproepen van land- en tuinbouwers in nood bij Boeren op een Kruispunt met dertig procent gestegen. Of die toename rechtstreeks kan gelinkt worden aan de landbouwcrisis, wil directeur Riccy Focke niet met zoveel woorden gezegd hebben. Feit is dat Boeren op een Kruispunt vrijwilligers nodig heeft om het aantal dossier beheersbaar te houden.
16 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:52
Lees meer over:

Sinds deze zomer is het aantal oproepen van land- en tuinbouwers in nood bij Boeren op een Kruispunt met dertig procent gestegen. Of die toename rechtstreeks kan gelinkt worden aan de landbouwcrisis, wil directeur Riccy Focke niet met zoveel woorden gezegd hebben. Feit is dat Boeren op een Kruispunt vrijwilligers nodig heeft om het aantal dossier beheersbaar te houden.

Bijna drie jaar geleden werd Boeren op een Kruispunt opgestart om boeren en tuinders in moeilijkheden gratis bijstand en advies te verlenen. Ondertussen hebben meer dan 650 gezinnen persoonlijke ondersteuning gevraagd en gekregen. "Dat het aantal oproepen de jongste maanden nog gestegen is, verwondert me eigenlijk een beetje", zegt Focke in een interview met geVILT. "Sinds onze start hebben we immers maximaal ingezet op preventie. Zo hebben we reeds meer dan tweehonderd voordrachten gehouden".

Omdat Boeren op een Kruispunt hulpbehoevende boeren wil begeleiden die compleet geïsoleerd geraakt zijn, is het echter niet altijd makkelijk om de juiste mensen te bereiken. "Ik maak me geen illusies: onze naambekendheid bij de geviseerde doelgroep is ontoereikend", zegt Focke eerlijk. "Daarom vragen we aan alle boeren en tuinders van goede wil om folders van Boeren op een Kruispunt in de bus te steken bij collega's die het moeilijk hebben".

Het aantal land- en tuinbouwbedrijven in behandeling is wel reeds opgelopen tot ongeveer tweehonderd. Voor de zes medewerkers van Boeren op een Kruispunt is het niet evident om bij te benen. "Om onszelf niet vast te rijden, gaan we een netwerk van vrijwilligers opstarten voor de begeleiding van mensen die nog een rouwproces doormaken en niet rijp zijn om concrete stappen naar een oplossing te zetten", vertelt Focke. De vrijwilligers zouden na een opleiding op pad gestuurd worden.

De directeur van Boeren op een Kruispunt heeft op basis van zijn werkervaring nog een belangrijke boodschap voor consulenten: "De arbeidsdruk is op sommige land- en tuinbouwbedrijven gewoon onhaalbaar. Zo gelooft iedereen bij de bespreking van de administratieve lasten in de wonderen van de informatica", waarschuwt Focke. 

Tijdens Agribex zal hij op de gezamenlijke stand van VILT en Boeren op een Kruispunt een enquête laten afnemen over het computer- en internetgebruik bij land- en tuinbouwers. "Velen zullen versteld staan van de resultaten", verwacht hij. Of het niet vooral kleine landbouwbedrijven zijn die komen aankloppen voor steun? "Misschien zijn sommigen hierdoor verrast, maar de doorsnee boer en tuinder die zich bij ons aanmeldt, heeft een bedrijf dat groter is dan het Vlaamse gemiddelde".

Lees ook: "Help ons boeren in nood helpen"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek