"Beweiding is voordeliger dan volledige stalling"
nieuwsWanneer het grasland goed onderhouden wordt en het dieet van de koeien voldoende bijgestuurd met ruwvoeder en eiwitkern, kan beweiding financieel voordeliger zijn voor de melkveehouder dan het volledig op stal houden van de koeien. Dat blijkt uit een onderzoek naar de kostprijs van het rantsoen van melkkoeien bij beweiding versus volledige stalling.
In het kader van het interreg project ‘Efficiënter werken om beter te leven op het melkveebedrijf’ wordt het graslandgebruik bij grote melkveebedrijven opgevolgd. Een aantal van die melkveebedrijven geeft aan te overwegen om de koeien volledig op stal te houden. Redenen die zij daarvoor aanhalen zijn het stabiele en gemakkelijker te controleren voederpatroon dat op stal mogelijk is, de intensieve arbeid die het vergt om de koeien van de weide naar de stal en terug te vervoeren en de nodige grond om alle koeien te laten grazen.
Naar aanleiding van de toegenomen interesse voor volledige stalling onderzochten Bedrijfsadvisering Melkveehouderij van het Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw (POVLT) in West-Vlaanderen en Controle Laitier du Nord de kostprijs van voeder en water in het geval van beweiding versus definitieve stalling. De conclusie luidt dat het rantsoen van de koeien goedkoper is wanneer ze vers gras kunnen grazen in de weide.
Nochtans vergt het enige voorbereiding van de melkveehouder om zijn koeien te laten grazen op vers grasland. Zo moet hij voldoende ruwvoederreserves voorzien, die hij zodanig moet opslagen dat wanneer veel gras beschikbaar is en de koeien dus weinig ruwvoeder nodig hebben, het peil toch voldoende snel daalt. Anders bestaat de kans dat de reserves rot worden. Soms moet de voedersnelheid daarom opgetrokken worden.
Naast het bijgeven van ruwvoeder op stal moet het dieet van grazende koeien gecorrigeerd worden met eiwitkern. Tijdens de weideperiode verandert de samenstelling van het gras immers voortdurend, onder meer door bemesting en het weer. Het is deze correctie die het rantsoen duur maakt.
Desondanks berekenden de onderzoekers dat een bedrijf met 50 koeien er financieel baat bij heeft wanneer de koeien 12 kilogram droge stof uit vers gras kunnen grazen dan wanneer de koeien volledig op stal gehouden worden. Zelfs met 4 tot 5 uur grazen bespaart het bedrijf 9,5 euro per dag, wat goed is voor ongeveer 300 euro per maand.
De uitdaging daarbij is vooral er voor te zorgen dat de koeien die hoeveelheid gras effectief opnemen. Twaalf kilogram droge stof uit gras opnemen is niet eenvoudig. Een melkveehouder met 50 koeien heeft daar in het voorjaar ongeveer 7 hectare grasland voor nodig. In de zomer loopt dit zelfs op tot 11 hectare. Daarenboven biedt dit nog geen garantie dat de koeien er de nodige hoeveelheid droge stof uit opnemen.
Het gras smakelijk houden is daarbij zeer belangrijk. De grootste uitdagingen waarmee een melkveehouder die zijn koeien wil laten grazen mee geconfronteerd wordt, zijn het voortdurend bijsturen van het beweidingsschema, het maaien van de percelen en het aanpassen van het rantsoen van de koeien zodat hun productiviteit hoog blijft. “Als dit alles echter goed uitgevoerd wordt, kan hij door beweiding veel geld besparen”, luidt de conclusie.