"Bescherm boeren tegen internationale landtransacties"

Grote aankopen van Afrikaanse landbouwgrond door rijkere landen die hun voedselzekerheid willen veiligstellen, kunnen de sociale onrust aanwakkeren indien de rechten van lokale boeren niet in rekening gebracht worden. Dat zegt Madiodio Niasse, directeur van de International Land Coalition, een platform van intergouvernementele organisaties, onderzoeksinstellingen, vakbonden, boerenbonden en ngo's. Sinds de voorbije voedselcrisis maakt landbouwgrond steeds vaker het voorwerp uit van internationale transacties.
12 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Grote aankopen van Afrikaanse landbouwgrond door rijkere landen die hun voedselzekerheid willen veiligstellen, kunnen de sociale onrust aanwakkeren indien de rechten van lokale boeren niet in rekening gebracht worden. Dat zegt Madiodio Niasse, directeur van de International Land Coalition.

Landen in het Midden-Oosten zwaaien gretig met oliedollars maar ook in Azië zijn veel landen bezorgd over hun voedselzekerheid sinds de voedselprijzen vorig jaar stegen naar ongekende recordhoogtes. "Sinds midden vorig jaar is het fenomeen opgedoken dat landen in het buitenland op zoek gaar naar landbouwgrond", zegt Niasse. "Als dit niet op een georganiseerde en gereguleerde wijze gebeurt, dreigen dergelijke aankopen averechtse effecten en sociale onrust te zaaien".

Enkele weken geleden raakte nog bekend dat Saoedi-Arabië 45 miljoen dollar geïnvesteerd heeft in de aankoop van landbouwgrond in Soedan, met de bedoeling om er zich naast veehouderij toe te leggen op de teelt van tarwe, maïs en sojabonen. Daewoo Logistics uit Zuid-Korea heeft plannen voor een maïsproject in Madagascar dat de helft van de oppervlakte van België bestrijkt, al lijkt de politieke onrust op het eiland voorlopig roet in het eten te gooien.

Volgens Niasse is het bij dergelijke internationale transacties zelden duidelijk welke voorwaarden gesteld worden en wie de begunstigden zijn van dergelijke projecten. "Palmen dergelijke projecten bewoonde gebieden in? Waar komt het water voor de irrigatie vandaan? Hoe zullen de plantages ontwikkeld worden? Wie wordt er tewerkgesteld? Waar vloeien de opbrengsten naartoe? Er is op dit ogenblik helemaal geen transparantie", stelt Niasse.

De directeur van het ILC is het ermee eens dat buitenlandse investeringen en knowhow de lage productiviteit in Afrika kunnen opkrikken, maar er is een code voor goede praktijken nodig die garandeert dat de lokale boeren wel degelijk betrokken worden bij de projecten. "Mits de nodige begeleiding kan een win-winsituatie ontstaan", besluit Niasse.

De International Land Coalition is een platform een platform van intergouvernementele organisaties, onderzoeksinstellingen, vakbonden, boerenbonden en ngo's. Sinds de oprichting in 1995 zijn 64 organisaties uit 40 landen toegetreden. Meerdere VN-instellingen maken er deel van uit.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek