"Bepaal melkprijs op basis van Europese markt"

Het VAC schaart zich volledig achter de actie van de European Milk Board in Brussel. "Als kleine landbouworganisatie die opkomt voor de belangen van een familiale landbouw vinden we het terecht dat de Europese boeren van zich laten horen. We vragen een regulerend systeem waarbij de melkprijs bepaald wordt op basis van de Europese markt", luidt het.
18 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

Het VAC schaart zich volledig achter de actie van de European Milk Board in Brussel. "Als kleine landbouworganisatie die opkomt voor de belangen van een duurzame en familiale landbouw vinden we het terecht dat de Europese boeren van zich laten horen. We vragen een regulerend systeem waarbij de melkprijs bepaald wordt op basis van de Europese markt", luidt het.

Uiteraard vindt ook het VAC dat prijzen rond 20 eurocent per liter melk onaanvaardbaar zijn. "De melkveehouders moeten immers niet alleen uit hun kosten komen. Ze verdienen ook een waardig arbeidsinkomen", merkt woordvoerster Hilde Maertens op. Voor het VAC hoeft geen nieuw quotumbeleid in het leven geroepen te worden. "Het bestaande systeem kan op zeer korte termijn opnieuw geactiveerd worden. Dat is ook het standpunt van de Duitse regering".

Ruim een jaar geleden beslisten de Europese landbouwministers om het melkquotum met twee procent extra uit te breiden. Eind vorig jaar legden ze bovendien een schema vast dat de komende jaren een verhoging met telkens één procent voorziet. Sommige landbouworganisaties gaan ervan uit dat deze maatregelen bijgedragen hebben tot de forse daling van de melkprijs. 

Het VAC wil dus dat het quotumsysteem in ere hersteld wordt, maar vraagt ook dat er een regulerend systeem komt waarbij de melkprijs bepaald wordt op basis van de Europese markt en niet op basis van de overschotten die circuleren op de wereldmarkt. "Zo'n systeem mag geen bijkomende investeringslast veroorzaken voor landbouwers bij overname, opstart of uitbreiding", waarschuwt Maertens.

De woordvoerster betreurt tot slot dat in Vlaanderen niet alle landbouworganisaties pleiten voor het behoud van de melkquota of op zijn minst een regulerend systeem. Dat is een vingerwijzing richting Boerenbond, waar men ervan overtuigd is dat de lage melkprijs het gevolg is van een gekrompen vraag door toedoen van de voedselcrisis en de economische crisis.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek