Belgian Dairy Board wil wijziging statuten melkerijen

De Belgian Dairy Board zat dinsdag in Lummen rond de tafel met de directies van de melkerijen. Het gesprek verliep erg constructief, zo zei voorzitter Bernd Jacobs op een persconferentie na afloop van de bijeenkomst. De organisatie wil door enkele structurele ingrepen in de werking van de melkerijen een hogere melkprijs voor de boeren afdwingen.
26 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De Belgian Dairy Board zat dinsdag in Lummen rond de tafel met de directies van de melkerijen. Het gesprek verliep erg constructief, zo zei voorzitter Bernd Jacobs op een persconferentie na afloop van de bijeenkomst. De organisatie wil door enkele structurele ingrepen in de werking van de melkerijen een hogere melkprijs voor de boeren afdwingen.

De BDB, die de belangen van enkele honderden melkveehouders in ons land behartigt, kiest niet voor de "drastische actiemiddelen" die hun collega's van de European Milk Board maandag tijdens hun manifestatie in Brussel hanteerden. "Wij willen eerst proberen om op een meer serene manier uit de impasse te geraken", aldus Jacobs. "Praten en luisteren werkt veel beter dan de harde confrontatie. Daarom nodigden we de directie van alle melkerijen uit voor een gesprek".

"Vandaag volgen de coöperatieve melkerijen hun statuten, waarin staat dat ze al onze melk moeten afnemen, ongeacht de prijs. Het is hun taak om van onze melk af te geraken, niet om te zorgen dat de boeren er hun brood mee kunnen verdienen. Het wijzigen van de statuten is dan ook één van de voorstellen die we besproken hebben. Daarnaast werd ook de overdracht van een aantal bestuursmandaten aan de BDB gesuggereerd", vertelt Jacobs.

De vertegenwoordigers van de melkerijen beloofden de suggesties voor te leggen aan hun organisatie. Nadien zullen de besprekingen met de BDB verdergezet worden op Vlaams en Waals niveau. "Intussen tikt de klok wel verder", waarschuwt Jacobs. "Omdat het water bij veel melkveehouders tot aan de lippen staat, worden ze ongeduldig en nerveus. Er gaan steeds meer stemmen op om onze standpunten te verharden, maar voorlopig blijven we geloven in de dialoog en creatieve oplossingen".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek