Akkoord over financiering vaccinatie tegen blauwtong

De federale ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de financiering van een nieuwe vaccinatiecampagne tegen blauwtong type 8. Bedoeling is dat tegen midden maart 4,1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de landbouwers. Intussen meldt Boer&Tuinder dat de voorbije week op vijf verschillende bedrijven blauwtong type 11 werd vastgesteld.
13 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

De federale ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de financiering van een nieuwe vaccinatiecampagne tegen blauwtong. Bedoeling is dat tegen midden maart 4,1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de landbouwers. Intussen meldt Boer&Tuinder dat de voorbije week op vijf verschillende bedrijven blauwtong type 11 werd vastgesteld.

Net zoals vorig jaar moeten runderen en schapen ook dit jaar ingeënt worden tegen blauwtong. De regering voorziet opnieuw een financiële tegemoetkoming, en ook de Europese Commissie springt financieel bij. Het Voedselagentschap trekt twee miljoen euro uit voor de vaccinatie. De Europese Commissie stelt het dubbele ter beschikking, zowel voor de aankoop, verspreiding als de toediening van het vaccin.

Dat Europa ook tussenkomt heeft te maken met het succes van de vorige campagne, toen in ons land meer dan 90 procent van de dieren werd ingeënt. Europa komt pas tussen vanaf 80 procent. De landbouwers krijgen van het Sanitair Fonds twee euro per vaccin voor een rund en één euro voor een schaap. Bedoeling is dat de dieren worden ingeënt vooraleer ze de weide worden opgestuurd.

Federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle benadrukt dat de strijd tegen blauwtong en andere dierenzieken de enige manier is om te vermijden dat onze veehouders economische schade lijden door epidemieën. "Deze vaccinatiecampagne heeft dus een positieve weerslag op onze economie en onze uitvoer", stelt ze in een mededeling. 

Ter verduidelijking: de vaccinatie in ons land is gericht op blauwtong type 8, het virustype dat in 2006 en vooral in 2007 zware schade toegebracht heeft aan de veestapel. Maar ook de types 1 en 6 liggen op de loer. Onlangs is ook het weinig gekende blauwtong type 11 opgedoken. De voorbije week werd dit type vastgesteld op vijf verschillende bedrijven in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

De gevallen kwamen aan het licht tijdens onderzoeken die uitgevoerd werden in het kader van het bewakingsprogramma tegen blauwtong. Op elk van de getroffen bedrijven raakten maximaal twee runderen besmet. Bovendien werd bij geen enkel besmet dier symptomen van blauwtong vastgesteld. De oorsprong van de besmetting blijft vooralsnog onbekend.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek