Agrofront trekt met eisenpakket naar federale regering

Het Agronfront overlegt vrijdag met federaal landbouwminister Sabine Laruelle over crisismaatregelen die het ABS, Boerenbond en de FWA gezamenlijk hebben uitgewerkt. De organisaties vragen een verlaging van bijdragen aan het Sanitair Fonds, de defiscalisering van investeringssteun en een maximale benutting van kortingen bij het Voedselagentschap voor gecertificeerde landbouwbedrijven.
7 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Het Agronfront overlegt vrijdag met federaal landbouwminister Sabine Laruelle over crisismaatregelen die het ABS, Boerenbond en de FWA gezamenlijk hebben uitgewerkt. De organisaties vragen een verlaging van bijdragen aan het Sanitair Fonds, de defiscalisering van investeringssteun en een maximale benutting van kortingen bij het Voedselagentschap voor gecertificeerde landbouwbedrijven.

Doordat er zich de jongste jaren niet al te veel calamiteiten hebben voorgedaan, werd in het Sanitair Fonds van een aantal sectoren een hogere reserve opgebouwd dan wettelijk voorzien. Voor de rundvee- en varkenssector dringt het Agrofront aan op een daling van de verplichte bijdragen met 80 procent dit jaar en met 40 procent volgend jaar. Ook vragen ze de schrapping van de bijdrage van 0,06 euro per duizend liter melk die de boeren vandaag moeten ophoesten.

Een andere eis is de afschaffing van federale taksen op steun die verstrekt wordt door het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds. Naar analogie met de kmo-sector moet dit herzien worden, zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. Verder wil het Agrofront dat het Voedselagentschap bij de inning van de verplichte bijdragen soepel omspringt met kortingen voor landbouwbedrijven die het komende jaar nog druk in de weer zullen zijn met de certificering van hun bedrijfsactiviteiten.

Ook het carry back-dossier is nog altijd hangende bij de federale regering. Een aangepaste regeling kan ervoor zorgen dat winsten en verliezen kunnen overgedragen worden naar het volgende jaar. Dit kan voorkomen dat landbouwers zwaar belast worden in jaren dat ze met een weerbarstige conjunctuur kampen.

Boerenbond heeft de eisen al een eerste keer aangekaart in een gesprek met premier Herman Van Rompuy. "Die bleek erg geïnteresseerd in de economische situatie van de landbouwsector", aldus voorzitter Piet Vanthemsche, die van de gelegenheid gebruik maakte om steun te vragen voor een aantal dossiers rond werkgelegenheid. "Want met minister Milquet loopt het voor geen meter. Dat is werkelijk madame Non".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek