Agridagen in Geel mikken op volledige veehouderijsector

De volgende editie van Agridagen Geel vindt plaats van 17 tot 19 februari 2010 en wil een nog ruimer publiek aantrekken. Gestart als beurs voor pluimveehouderij, mikt ze nu op de hele veehouderij. “Voor het eerst zal ook de rundveehouderij van de partij zijn”, zegt voorzitter Didier Lauwerysen. Energie en efficiëntie vormen de beursthema’s.
2 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:51

De volgende editie van Agridagen Geel vindt plaats van 17 tot 19 februari 2010 en wil een nog ruimer publiek aantrekken. Gestart als beurs voor pluimveehouderij, mikt ze nu op de hele veehouderij. "Voor het eerst zal ook de rundveehouderij van de partij zijn", zegt voorzitter Didier Lauwerysen. Energie en efficiëntie vormen de beursthema’s.

In 2008 vond de eerste "vernieuwde editie" van de Agridagen plaats. "Het opentrekken van de pluimveedagen naar de varkenssector bleek een echt succes. Meer dan 100 standhouders werden ondergebracht in een tentencomplex van niet minder dan 6.000 vierkante meter", herinnert Lauwerysen zich. "Wij willen vooral een professionele beurs zijn die informatie-uitwisseling en netwerking centraal plaatst. Vandaar ook dat we kiezen om ze tijdens weekdagen te laten doorgaan".

De organisatoren van de beurs beseffen dat de intensieve veehouderij door een moeilijke periode gaat. “Maar toch wordt er opnieuw volop gewerkt aan nieuwe projecten. Een professioneel management, dankzij een zeer goede knowhow in Vlaanderen en omstreken, vertaalt zich niet alleen in bedrijfsuitbreiding, maar ook in meer efficiëntie op het bedrijf”, zegt de voorzitter. Daarom werd er ook gekozen om van efficiëntie één van de centrale thema’s op de beurs te maken.

Aan elke deelnemende sector werd gevraagd om dat beursthema te vertalen in een toekomstvisie. De varkenshouderij is van mening dat er meer aandacht moet komen voor ‘procesdenken’ in de sector. “In andere industriële sectoren is dat al vele jaren de basis voor meer efficiëntie in hun productie. In het procesdenken zien we het produceren van varkensvlees als een productieproces met enkele grote inputfactoren en daarboven een aantal sturende en bepalende factoren als kennis en vakmanschap van de kweker”, licht Kris Lauwerysen de toekomstvisie van de varkenshouderij toe.

De pluimveehouderij staat voor grote uitdagingen, want vanaf 2012 mogen leghennen nog enkel gehuisvest worden in verrijkte kooisystemen of alternatieve huisvesting. "Bovendien was de conjunctuur van de afgelopen jaren niet van die aard dat er veel investeringsruimte is op de bedrijven. Elke leghennenhouder dient na te gaan welk huisvestingssysteem hem de meeste toekomst biedt, maar die afweging is niet eenvoudig. Gebruiksvriendelijkheid en de eigen bedrijfsstrategie spelen een belangrijke rol", lichtte Wouter Wytinck toe.

Ook een aantal bedrijven die actief zijn in de melkveesector schoof een toekomstvisie naar voor. "Door het loslaten van het quotum ondervindt de sector steeds meer de wetten van de markt. De sterke prijsdaling voor melk legt de kwetsbaarheid van onze sector bloot en maakt dat vele bedrijven zich stug opstellen, terwijl flexibiliteit nu juist noodzakelijk is", zei Jan De Keyser. Daarom moeten volgens hem de bedrijven dringend hun vaste kosten laten dalen omdat die de laatste jaren te sterk zijn opgelopen.

Het tweede beursthema is energie. "We zullen een heus energiekruispunt bouwen met een dertigtal standhouders. De focus ligt op energie-efficiëntie", weet Filip Raymaekers. "De agrarische sector heeft zo’n vijf jaar ervaring met duurzame energie en efficiënt gebruik van beschikbare energie. Op het kruispunt worden rendabele energietoepassingen voorgesteld die aangepast zijn aan de agrarische sector en zijn specifieke noden", besluit hij.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek