Administratie reikt bouwstenen aan voor regeerprogramma

De Vlaamse administratie heeft een nota gepubliceerd met beleidsvoorstellen die de regeringsonderhandelaars een kader aanreiken voor het stimuleren van duurzaam ondernemerschap in de landbouwsector. Het document telt 44 pagina's en focust naast een verdere verduurzaming ook op respect voor de 'landbouwondernemers'.
7 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

De Vlaamse administratie heeft een nota gepubliceerd met beleidsvoorstellen die de regeringsonderhandelaars een kader aanreiken voor het stimuleren van duurzaam ondernemerschap in de landbouwsector. Het document telt 44 pagina's en focust naast een verdere verduurzaming ook op respect voor de 'landbouwondernemers'.

De beleidsvoorstellen kaderen in het Vlaamse toekomstplan 'Vlaanderen In Actie', waarin gesteld wordt dat in 2020 de landbouw in Vlaanderen een performante sector moet zijn die de vergelijking met de Europese landbouweconomische topregio’s kan doorstaan. De voorstellen zijn in de nota onderverdeeld in vijf hoofdstukken.

In het eerste hoofdstuk stelt de administratie voor om het voortouw te nemen bij het uittekenen van een visie over de plaats van duurzame landbouw in het verstedelijkte Vlaanderen. Deze visie moet voldoende onderbouwd en gedragen zijn. Hiertoe zal een breed overleg met alle stakeholders, de maatschappij en andere beleidsdomeinen georganiseerd worden. Deze visie moet leiden tot een coherent Vlaams landbouwbeleid wat tot meer rechtszekerheid voor de agrarische ondernemers zal leiden, luidt het.

Duurzaamheid moet in elk geval de basis van het beleidskader voor de land- en tuinbouwsector vormen. Bij de realisatie van dit kader wordt echter snel gebotst op de grenzen van bevoegdheden. Daarom wil de landbouwadministratie in de toekomst nog meer als een volwaardige partner deelnemen aan beslissingsfora op diverse niveaus.

Binnen de contouren van het beleidskader is het de bedoeling dat de landbouwers voldoende vrijheid krijgen om eigen keuzes te maken en te streven naar bedrijfsoptimalisatie. Tegelijk steekt de nota niet onder stoelen of banken dat er de komende jaren nood is aan een differentiëring van het agrarische gebied. Belangrijk is dat duidelijk afgebakend wordt welke vrijheidsgraden de landbouwer heeft binnen multifunctionele gebieden en hoe opgelegde beperkingen worden gecompenseerd, waarschuwt de administratie.

Om beleid en visie concreet te maken, is een goed doordachte wetgeving nodig. Een eerste prioriteit is daarom het opstellen van het 'Landbouwdecreet'. In dat decreet zouden alle landbouwwetten gecoördineerd worden en meteen zou ook de decretale basis gelegd worden voor nieuwe initiatieven en instrumenten, zoals het landbouweffectenrapport en de landbouwimpactstudie.

Op Europees niveau is het volgens de administratie de taak van de overheid om te zorgen voor dezelfde basisnormen. Een 'levelled playing field' is zowel belangrijk tussen de sectoren als tussen de spelers op de Europese en de wereldmarkt. Gezien het belang van de Vlaamse export naar de buurlanden en de rest van de Europese Unie blijft de eengemaakte Europese markt een grote troef en is afstemmen binnen de EU-markt een eerste noodzaak, klinkt het.

De andere hoofdstukken in de nota hebben aandacht voor de manier waarop duurzaam ondernemerschap in de praktijk kan gebracht worden en voor het landbouwonderzoek als motor voor vernieuwing. Ook het communicatiebeleid en de efficiëntie van het beleidsdomein Landbouw en Visserij komen aan bod.

Meer informatie: Bijdrage Vlaamse administratie aan het regeerprogramma 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek