Aankopen vers vlees opnieuw in stijgende lijn

De gemiddelde Belg kocht vorig jaar 32,6 kg vers vlees, exclusief gevogelte en wild. Dat is een stijging van 300 gram in vergelijking met 2007. De aankopen werden gespreid over 10,8 kg vleesmengelingen, 9,8 kg varkensvlees, 8,9 kg rundvlees en 1,3 kg kalfsvlees. Schapen-, lams- en paardenvlees nemen samen slechts 1,3 kg van het vleesverbruik voor hun rekening.
31 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De gemiddelde Belg kocht vorig jaar 32,6 kg vers vlees, exclusief gevogelte en wild. Dat is een stijging van 300 gram in vergelijking met 2007. De aankopen werden gespreid over 10,8 kg vleesmengelingen, 9,8 kg varkensvlees, 8,9 kg rundvlees en 1,3 kg kalfsvlees. Schapen-, lams- en paardenvlees nemen samen slechts 1,3 kg van het vleesverbruik voor hun rekening. Dit blijkt uit cijfers die GfK verzameld heeft in opdracht van VLAM.

Sinds 2002 wordt het vleesverbruik gedomineerd door de categorie van de vleesmengelingen, zoals gemengd gehakt, worst, brochettes, pita, hamburger en cordon bleu. Momenteel zijn die vleesproducten goed voor een derde van het verkochte volume en 28,8 procent van de bestedingen. Net zoals de vleesmengelingen wint ook het pure varkensvlees marktaandeel. "We kunnen spreken van een duidelijke trendbreuk tegenover de dalende aankoopvolumes die varkensvlees tussen 2000 en 2006 kende", luidt het bij VLAM.

Hoewel de koopkracht vorig jaar onder druk stond, laat ook de consumptie van rundvlees een stijgende trend optekenen. Het gemiddeld gekochte volume per capita steeg in 2008 met 1,2 procent. In de totale vleesconsumptie stabiliseert het marktaandeel van rundvlees zich rond 27 procent. De consumptie van kalfsvlees kreeg vorig jaar wel rake klappen met een daling van 10,3 procent in vergelijking met 2007. Het aantal Belgische gezinnen dat in 2008 minstens één keer kalfsvlees kocht, daalde het voorbije jaar van 56,9 naar 50,7 procent.

Ook voor het schapen- en lamsvlees was 2008 geen bemoedigend jaar. Het aangekochte volume ging met 7,5 procent achteruit en de bestedingen daalden met 3,9 procent. De dalende trend voor paardenvlees werd vorig jaar licht omgebogen. Paardenvlees kende voor het eerst in jaren een gestegen volumeverbruik. Door de groei met 3,4 procent is het gemiddeld thuisverbruik op 0,36 kg per capita beland. Toch kocht vorig jaar slechts 21 procent van de gezinnen minstens één keer paardenvlees.

De Waal en de Brusselaar zijn grotere vleeseters dan de Vlaming. De doorsnee Waal verorberde in 2008 gemiddeld 7 kg en de Brusselaar 2,3 kg meer vers vlees. Het vleesverbruik verschilt ook naargelang de leeftijd: 65-plussers eten met 41,7 kg op jaarbasis bijna dubbel zoveel vlees als jonge gezinnen. Bij die jonge gezinnen zijn vooral vleesmengelingen populair, terwijl ouderen eerder opteren voor pure vleessoorten.

Als verkoopkanaal voor vers vlees hebben de hard discounters vorig jaar opnieuw marktaandeel gewonnen. In volume uitgedrukt, bedraagt dat nu 6,9 procent. Het marktaandeel van de slagers is vorig jaar met 0,6 procent gekrompen tot 28,4 procent. In 2008 steeg de gemiddelde prijs van vers vlees met 0,9 procent van 8,68 euro per kg naar 8,75 euro per kg. De prijzen van kalfsvlees en orgaanvlees namen met 4,8 procent het sterkst toe. Enkel paardenvlees werd goedkoper.

Meer informatieVerbruik vers vlees
 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek