ABS blijft op gaspedaal duwen voor melkveehouders

Het ABS is niet van plan om na de melkactiedag van vorige maandag op haar lauweren te rusten. De organisatie eist constructief overleg met de afnemers en heeft een verlanglijstje klaar. Het betalingssysteem van de melkerijen krijgt een onvoldoende en de supermarkten moeten de Belgische melk opwaarderen. Desnoods komen er "harde acties".
2 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Het ABS is niet van plan om na de melkactiedag van vorige maandag op haar lauweren te rusten. De organisatie eist constructief overleg met de afnemers en heeft een verlanglijstje klaar. Het huidige betalingssysteem van de melkerijen krijgt een onvoldoende en de supermarkte moeten Belgische melk opwaarderen. Indien de dialoog niets oplevert, dreigen "harde acties".

Door de optocht van in totaal 650 tractoren werden maandag zeven zuivelbedrijven, een verdeelcentrum van Aldi en een aantal supermarkten geblokkeerd. Telkens heeft een delegatie van de betogende boeren gepraat met de directie en een eisenbundel overhandigd. "Opvallend is dat de distributie en de melkerijen elkaar de schuld geven van de negatieve prijzenspiraal", blikt ABS-voorzitter Camiel Adriaens terug in het ledenblad Drietandmagazine.

"Wij concluderen hieruit dat de andere schakels de landbouwers gebruiken als kanonnenvlees in hun strijd op de markt. Wij hebben ook geleerd dat onze kwaliteitsmelk niet wordt gewaardeerd en gewoon in de concurrentiestrijd wordt gegooid met gelijk welke andere melk", foetert Adriaens, die het schrijnend vindt dat zelfs een zuiver Belgische onderneming als Colruyt toch Duitse melk verkiest.

De ABS-voorzitter hekelt ook de dumping van Oost-Europese melk op de Vlaamse markt. "Er werd ons gemeld dat Poolse en Tsjechische zuivelfabrieken liever hun melk aan dumpingprijzen op onze markt aanbieden dan ze te verpoederen omdat de prijzen voor melkpoeder op dit ogenblik zo laag zijn. Aan dergelijke praktijken moet een einde komen", waarschuwt Adriaens.

"De melkerijen hebben ons het kwaliteitssysteem IKM door de strot geduwd. "Daarom is onze melk vandaag wereldtop, maar er moet dan ook iets mee gedaan worden. In Frankrijk komt geen liter buitenlandse melk binnen, en het is dan ook niet verwonderlijk dat de boeren er twintig à dertig procent meer krijgen voor hun landbouwproducten".

Het ABS eist dat er zo snel mogelijk interprofessioneel overleg komt met de zuivelindustrie. Daarbij wordt gesuggereerd om een soort leveraarsverenigingen op te richten per zuivelbedrijf. "Binnen zo'n structuur moet kunnen gepraat worden over prijs, betalingsmodaliteiten, melkophaling, enzovoort", zegt Adriaens.

De zuivelbedrijven zullen er zeker ook te horen krijgen dat het ABS het huidige betalingssysteem niet langer pikt. Nu wordt de melkprijs pas één maand na de levering definitief bekendgemaakt. "Dat getuigt niet van een goede handelspraktijk want de boeren geven hun melk met een blanco cheque mee. Onze melk is al een maand verwerkt alvorens we weten welke prijs er tegenover staat. In Frankrijk weten de boeren dit één maand op voorhand", besluit Adriaens.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek