600 jaar KU Leuven: Boerenbond investeert in plant- en bodemonderzoek

nieuws

Boerenbond en KU Leuven gaan vier jaar samenwerken rond innovatief duurzaam plant- en bodemonderzoek voor de landbouwsector. Dat doen ze in een unieke KU Leuven leerstoel die in het leven werd geroepen naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de Leuvense universiteit. Met financiële steun van Boerenbond zal het KU Leuven Plant Instituut onderzoek doen naar alternatieve gewasbeschermingsmiddelen en het verhogen van de biodiversiteit.

9 januari 2025 Griet Lemaire
Leerstoel KU Leuven Boerenbond_Michael De Lausnay

Zes onderzoeksfocussen

Door de investering van Boerenbond in de 600 jaar KU Leuven leerstoel kan het KU Leuven Plant Instituut onderzoek verrichten naar een duurzame, hoogproductieve landbouw in Vlaanderen. Het Plant Instituut krijgt op die manier ook input van Boerenbond over de onderzoeksnoden vanuit het werkveld.

In totaal hebben beide partijen zes onderzoeksfocussen gedefinieerd waarrond de KU Leuven-onderzoekers de komende jaren kunnen werken: gewasbescherming, water, innovaties in glastuinbouw met oog op energie en klimaatambities, carbon farming, biodiversiteit in en rond het landbouw-ecosysteem en agro-ecologie. "Deze zes onderzoeksthema's hebben betrekking op onze toekomstvisie 'Boeren voor Morgen'", vertelt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

KU Leuven Boerenbond leerstoel_Michael De Lausnay

Bovenaan de ranglijst blijven

Volgens hem is het de kernopdracht én de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Boerenbond om de boeren van morgen een toekomst te geven. "Die toekomst zal er niet komen zonder onderzoek en innovatie. Daarom dragen wij actief bij aan de toekomst van landbouwonderzoek en landbouwinnovatie. "Met deze investering dragen wij bij aan een kennisintensieve duurzame land- en tuinbouw. zodat onze sector bovenaan de ranglijst kan blijven staan op vlak van duurzaamheid, klimaat en efficiëntie. Deze onderzoeken dragen bij tot het beter in beeld brengen van technische, beleidsmatige en maatschappelijke uitdagingen en mogelijkheden”, stelt hij.

Professor Filip Rolland van het KU Leuven Plant Instituut is blij dat deze leerstoel inspeelt op twee noden. “Het stelt ons in staat om het interdisciplinair plantenonderzoek bij KU Leuven, van molecule tot ecosysteem en van proefbuis tot bord, verder uit te bouwen. Daarnaast laat het ons ook toe om in te spelen op de unieke noden én expertise van de Vlaamse landbouw en landbouwers.”

Vier in plaats van drie jaar

Naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de KU Leuven, die werd opgericht in 1425, heeft de universiteit een unieke leerstoel in het leven geroepen. Waar het bij een leerstoel normaal gaat om partnerschappen van drie jaar, gaat het hier uitzonderlijk om één van vier jaar. Andere leerstoelen die in dat kader opgestart zijn, zijn onder meer de ArcelorMittal Belgium Leerstoel voor KU Leuven Instituut Energie & Maatschappij en Cera Leerstoel voor het Leuven Brein Instituut. In totaal is KU Leuven al acht partnerschappen aangegaan naar aanleiding van zijn feestjaar.

Zes nieuwe stikstofreducerende technieken krijgen steun van Boerenbond
Uitgelicht
Voor de tweede keer ondersteunt Boerenbond zes nieuwe projecten om het aanbod van stikstofemissiereducerende technieken in Vlaanderen uit te breiden. "De nood aan nieuwe innov...
27 november 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Michael De Lausnay

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek