Zes nieuwe stikstofreducerende technieken krijgen steun van Boerenbond
nieuwsVoor de tweede keer ondersteunt Boerenbond zes nieuwe projecten om het aanbod van stikstofemissiereducerende technieken in Vlaanderen uit te breiden. "De nood aan nieuwe innovatieve technieken is groot, maar het aantal technieken dat in de praktijk gebracht wordt, is echter beperkt. Daar willen we verandering in brengen", aldus Boerenbond.
Het is volgens de organisatie belangrijk dat er nieuwe, erkende technieken op de markt komen die stikstof reduceren. "We willen boeren in staat stellen om op een haalbare en betaalbare manier de stikstofdoelstellingen te halen", aldus Boerenbond. Daarom organiseerde de landbouworganisatie voor de tweede keer en projectoproep 'PAS-innovatiesteun'. Boerenbond selecteerde uiteindelijk zes innovatieve projecten die de komende twee jaar ondersteuning krijgen om technieken in praktijk te testen en verder te ontwikkelen. "De projecten zijn stuk voor stuk beloftevol en vertegenwoordigen oplossingen voor verschillende sectoren,” klinkt het bij Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.
Sommigen bedrijven richten zich al op de landbouwsector, anderen zullen met hun techniek aan marktverbreding doen. Afhankelijk van hoe ver de techniek staat, zal Boerenbond de bedrijven ondersteunen bij het implementeren van de techniek, het opzetten van een proefopstelling of het uitvoeren van metingen. Als blijkt dat er behoorlijke emissiereducties te behalen zijn met een bepaalde techniek, is het ultieme doel om een positief advies te krijgen van Het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veehouderij (WeComV), zodat de minister van Omgeving de techniek effectief kan erkennen.
Dagontmesting
Eén van de zes bedrijven die de innovatiesteun zal ontvangen van Boerenbond is Heugebaert Agro. Het West-Vlaamse bedrijf ontwikkelde een techniek waarbij in de varkenssector de mest automatisch elke dag uit de stal wordt verwijderd. De frequentie van mestverwijdering wordt bepaald door sensoren die het niveau van ammoniak en koolstofdioxide in de stal meten. "Dit maakt het systeem veel accurater dan reeds bestaande installaties", klinkt het. De dagverse mest gaat vervolgens naar een biogasinstallatie, een zogenaamde pocketvergister, die de mest omzet in elektriciteit en warm water voor het bedrijf. Deze methode hoopt een reductie te bereiken van 70 procent ammoniak, 90 procent methaan en 50 procent geur. Agro Heugebaert zal een proefopstelling van de techniek bouwen in een bestaande stal bij varkenshouderij Hof Ter Bussche. Gedurende één jaar zullen er continue metingen uitgevoerd worden.
Plasmaluchtwasser
Het Oost-Vlaamse bedrijf Tectero ontwikkelde een plasmaluchtwasser, speciaal ontworpen voor stallucht. "De techniek kan vooral toegepast wordt bij varkens en pluimvee", aldus Tectero. "De ammoniak die in de lucht zit wordt met behulp van plasma-geactiveerde stoffen omgevormd tot ammoniumnitraat." In tegenstelling tot ammoniak zelf is dit wateroplosbaar, waardoor het in vloeibare toestand kan worden opgeslagen. Omdat de stof vol zit met nutriënten, kan het nadien worden gebruikt als meststof voor akkerbouwgewassen en/of verwerkt worden tot kunstmest. De techniek werd reeds uitgewerkt op laboratoriumschaal en wordt nu geïnstalleerd in een pilootopstelling op een werkend landbouwbedrijf. "De techniek is duurzamer ten opzichte van de reeds bestaande luchtwassers, omdat die zonder zuur werkt en het waswater volledig kan hergebruikt worden", luidt het.
Emissiearme vloer
In de selectie zit ook het Nederlandse bedrijf Oostbeton, dat een drieledig systeem voor de melkveesector lanceerde. Het 'Blue Label'-systeem start bij een betonnen vloer met rubberen tegels die vaste mest en urine apart afvoert. Vervolgens haalt een ammoniakstripper met een vacuüm de ammoniak uit de urine. De ammoniak die overblijft, wordt gemengd met een andere stof om ammoniumsulfaat te maken die later kan gebruikt worden als kunstmest. De vaste mest wordt via een schuif de stal uit geduwd en ingevoerd in een composteerinstallatie. De lucht die uiteindelijk daaruit komt, wordt gefilterd zodat er geen geur of andere stoffen ontsnappen. Er lopen reeds metingen in Nederland waarmee Oostbeton hoopt de efficiëntie van de emissiearme vloer te bewijzen en uiteindelijke de erkenning als AEA-techniek in België en Nederland te bereiken.
Combinatie van technieken voor de vleeskalverhouderij
Ook het project van de vakvereniging voor Belgische kalverhouders (VBK) is drieledig, maar op een andere manier dan Oostbeton. Het project bekijkt de combinatie van drie aparte technieken, om de ammoniakuitstoot in de vleeskalverhouderij te verminderen. De eerste techniek zijn 'ammonia control ballen' die bovenop de mest drijven waardoor minder ammoniak in de lucht vrij komt. "De tweede techniek, de gecoate roosters van Nooyen, zorgt ervoor dat de mest sneller door de vloer zakt. Hierdoor is er minder ophoping en dus minder ammoniakvorming", duidt VBK. "Tot slot is er een gecoate ondiepe put met urineafstroom. Dit is een ondiepe mestkelder met een speciale coating die voorkomt dat mest en urine aan de wanden blijven kleven. Hierdoor stroomt de mest vlotter door en kan urine voortdurend worden weggepompt. Door de beperking van contact tussen mest en urine, wordt ook ammoniakvorming ingeperkt." De technieken zullen toegepast worden in twee praktijkstallen waarbij er drie testcombinaties getest worden.
N(ul)-emissie
Bij het project 'N(ul)-emissie' van Natural Grown zullen sensoren continu de hoeveelheid ammoniak in de lucht en de kwaliteit van de mest meten. Als de resultaten van die meting suboptimaal blijken te zijn, dan zal een pomp natuurlijke mestadditieven toevoegen aan de mest. "De additieven helpen bij de vergisting van de mest en zorgen voor minder schuim en verminderde geur", duidt het bedrijf. "Dit proces gaat door totdat de metingen aangeven dat het stalklimaat en de mestkwaliteit weer optimaal zijn." Het systeem wordt gedurende zes weken getest in mestcontainers bij ILVO. Verdere praktijkproeven op boerderijen moeten de werkbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van het systeem in de melkveehouderij demonstreren. "Het voordeel van deze techniek is dat het gaat om een plug-and-play systeem dat inpasbaar is in elk bestaand stalsysteem", aldus Natural Grown.
Sensormeetsysteem en voederproeven voor varkens
"In Vlaanderen is er vandaag nog te weinig apparatuur om goed onderzoek te doen naar het verlagen van de uitstoot specifiek bij varkens", aldus Boerenbond. Animal Welfare Solutions (AWS), Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) en Aveve Biochem richten zich daarom op het ontwikkelen van een nieuwe staltechnologie. Hun meetsysteem gebruikt sensoren om ammoniak, CO2, temperatuur, luchtvochtigheid, licht en de activiteiten van dieren te registreren. Door op verschillende pieken te meten, kan het systeem aantonen waar en waarom ammoniak ontstaat. Na het installeren van de apparatuur willen onderzoekers speciaal voer voor varkens uittesten en nagaan hoe goed deze voeders erin slagen om ammoniakuitstoot te verminderen. De installatie en het uittesten van de meettechniek, zal gebeuren in de proefstallen van PVL.

Bron: Eigen berichtgeving