44 procent van Belgische bodem is landbouwgrond

Er zijn steeds minder landbouwbedrijven, maar ze zijn wel groter dan vroeger. Sinds 1980 is de gemiddelde oppervlakte van de landbouwbedrijven in België verdriedubbeld. Landbouwgrond is goed voor 44,4 procent van de totale landoppervlakte. In de Leemstreek, de landbouwregio rond de taalgrens, bedraagt dit cijfer 64 procent. 27,1 procent van de landbouwbedrijven zijn groter dan 50 hectare. Dat blijkt uit de kerncijfers van de landbouw van Statbel. 

31 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 31 juli 2023 17:19

Terwijl in Libramont de grootste openluchtlandbouwbeurs van Europa aan de gang was, publiceert Statbel een greep uit de belangrijkste cijfers over landbouw uit 2022. Wat meteen opvalt, is dat het aantal landbouwbedrijven sterk gedaald is. In 1980 waren er nog 113.582 landbouwbedrijven in België. In 2022 zijn dat er nog maar 35.192. Verhoudingsgewijs is er een sterkere daling in Vlaanderen dan Wallonië. 

Verder blijkt dat bijna één op de twee landbouwbedrijven (44,1%) actief is in veeteelt. Het hoeft dus ook niet te verbazen dat melk goed is voor 37 procent van alle dierlijke producten die we produceren.  

Na runderen staat de varkenskweek op de tweede plaats. Varkensvlees blijft het belangrijkste vlees dat in de handel wordt gebracht, met inbegrip van bereidingen op basis van varkensvlees zoals vleeswaren en bereide maaltijden. Over het algemeen produceert ons land ook meer vlees dan dat het consumeert. Rund- en pluimvee (18 en 15%) volgen elkaar kort op in de populairste vleessoorten. 

Ook bij akkergrond draait de landbouw vooral om veeteelt. 34,6 procent van alle landbouwgrond is blijvend grasland. Nog eens 20 procent wordt bewerkt voor diervoeding. De tuinbouw vertegenwoordigt daarentegen 5,1 procent van de landbouwoppervlakte, maar levert toch 19,6 procent van de productiewaarde van de sector op. 

De kroon van sterkste stijger in landbouwoppervlakte gaat naar de peulvruchten, droog geoogst. Hun aandeel is met 64,2 procent gestegen op één jaar tijd. Let wel dat het totale aandeel van deze teelt erg laag is, met 0,8 procent van alle landbouwoppervlakte. 

Tot slot is de scherpe daling van het aandeel kleine landbouwbedrijven stopgezet. In 1980 waren 58,4 procent van alle landbouwbedrijven kleiner dan 10 hectare. De vier decennia daarop is dit cijfer gekelderd naar slechts 26,5 procent in 2020. De twee jaar daarop is het aandeel kleine bedrijven weer licht beginnen groeien, naar 28,3 procent in 2022. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek