2024-doelstelling voor gemedicineerd veevoeder nu al binnen handbereik

De veevoedersector is bijzonder goed op weg om de doelstelling te behalen om het gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders met 75 procent te doen dalen tegen 2024. In vergelijking met het referentiejaar 2011 werd in 2021 al een reductie van 74 procent bereikt. “We zijn bijzonder tevreden met deze prestatie”, zegt Katrien D’hooghe, managing director van de Belgian Feed Association (BFA).

5 april 2022  – Laatst bijgewerkt om 5 april 2022 15:33
Lees meer over:

De veehouderijsector in België werkt al enige tijd aan de reductie van het antibioticagebruik bij landbouwdieren. In 2011 richtten landbouworganisaties, de veevoedersector, dierenartsen, de overheid en wetenschappers daarvoor het kenniscentrum AMCRA op. De leden van AMCRA stelden daarop een Visieplan 2020 op waarin onder meer de doelstelling vervat zat om tegen eind 2017 de productie van met antibiotica gemedicineerde voeders met 50 procent te reduceren.

Deze eerste doelstelling werd behaald. De Belgische veevoedersector slaagde erin om de hoeveelheid antibiotica in gemedicineerde voeders tegen eind 2017 te doen dalen met 52 procent. Dat staat gelijk aan een reductie van de hoeveelheid actieve substantie in gemedicineerde voeders met 65 procent. De sector wist dit te realiseren door in te zetten op een jaarlijkse benchmark van de leden, de invoering van het elektronisch voorschrift en de ban van colistine in gemedicineerde voeders.

De dierlijke sector bleef evenwel niet bij de pakken zitten. Binnen AMCRA werd het Visieplan 2024 opgemaakt om nog meer antibioticareductie te realiseren. In dat plan engageert de veevoedersector zich om tegen 2024 een reductie van gemedicineerde voeders met 75 procent na te streven. “Op papier lijkt dat een makkelijk haalbaar resultaat”, zo zei de BFA-directeur in de zomer van 2020, “maar het zal in de praktijk niet zo evident worden. Het laaghangend fruit is geplukt. Elke procent die we nu nog verder willen dalen, zal meer vergen.”

grafiek gemedicineerde voeders_BFA

Minder dan twee jaar later is de doelstelling opnieuw in zicht. Uitgedrukt in actieve substantie kunnen de leden van BFA voor het volledige kalenderjaar een daling van 74 procent voorleggen. “Dit is een verdere daling van 5 procent tegenover 2020 en dat in een voor de varkenssector allesbehalve evident jaar”, legt D’hooghe uit. “Ondanks moeilijke omstandigheden heeft de sector volop ingezet op deze reductie en dit zelfs bovenop het stopzetten van het gebruik van zinkoxide.”

Toch waarschuwt BFA ervoor dat het zeer belangrijk is om de vinger aan de pols te houden. “In ons duurzaamheidscharter blijven we bijzonder ambitieus”, aldus de BFA-directeur. “De doelstelling om een daling te realiseren van 75 procent tegen 2024 is binnen handbereik, maar daarmee stopt het niet. De volgende stap wordt dan een volledige uitfasering van het gebruik van antibiotica in gemedicineerde voeders tegen 2030. Met doelgerichte taskforces gaan we samen met onze leden werken aan de zoektocht naar oplossingen om het antibioticumgebruik in gemedicineerde voeders nog verder te verminderen.”

Meer informatie: Fact Sheet Antbiotica

Veevoedersector toont zich ambitieus in duurzaamheidscharter
Uitgelicht
De Belgische veevoedersector heeft een nieuw duurzaamheidscharter klaar. Het omvat 12 concrete en ambitieuze doelstellingen op vlak van methaanuitstoot, sojaproductie, antibio...
26 september 2020 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek