nieuws

"15 procent vissers heeft alcohol- of drugsprobleem"

nieuws
Ongeveer 15 procent van de bemanning aan boord van vissersvaartuigen kampt met alcohol- en drugsproblemen. Dat zegt de nationale visserijaalmoezenier Dirk Demaeght. Zijn noodkreet resulteerde in de campagne 'Clean ship, No shit'. "Ik wil de situatie niet veralgemenen, maar ze is zeer ernstig. Ik heb een getuigenis genoteerd waarbij een visser aftershave dronk toen de alcohol op was", klinkt het onomwonden. Reders weren probleemvissers niet of nauwelijks omdat ze geen alternatieven hebben.
13 december 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:40
Ongeveer 15 procent van de bemanning aan boord van vissersvaartuigen kampt met alcohol- en drugsproblemen. Dat zegt de nationale visserijaalmoezenier Dirk Demaeght. Zijn noodkreet resulteerde in de campagne 'Clean ship, No shit'.

"Ik wil de situatie niet veralgemenen, maar ze is zeer ernstig. Daardoor kan de veiligheid aan boord van de boten in gevaar komen. Velen erkennen bovendien niet dat ze een probleem hebben en weigeren zich ervoor te laten behandelen", vertelt Dirk Demaeght. "Ik heb een getuigenis genoteerd waarbij een visser aftershave dronk toen de alcohol op was. Een uitzonderlijk geval weliswaar, maar het toont aan hoe ver sommigen gaan om hun verslaving te stillen. Ik heb trouwens enkele vissers begraven die door een ongeval het leven verloren en waarvan bij de autopsie bleek dat het gebruik van alcohol of drugs aan de basis lag".

Verdovende middelen zorgen bovendien voor een nijpend personeelstekort in de visserijsector. De voorbije tien jaar zijn blijkbaar veel drugsgebruikers uit de sector verdwenen omdat ze het niet meer zagen zitten. "Veel reders kunnen het zich ook niet permitteren om probleemvissers te weren of te ontslaan en doen dat ook niet", gaat Demaeght verder. "Waar gaan ze immers iemand anders vinden? Ook de scholen kunnen niet genoeg vissers leveren om aan de vraag van de reders tegemoet te komen".

Waarom de vissers drinken? "De werkomstandigheden zijn niet ideaal. Het is koud en het is soms lang varen naar de visgronden. Een glaasje helpt de tijd te doden en zorgt voor wat gezelligheid". Aan het sashuis aan de Oostendse Henri Baelskaai hangt voortaan een in het oog springend spandoek met daarop de slogan van de provinciale campagne 'Clean ship, No shit', naar een ontwerp van leerlingen van het Maritiem Instituut Mercator in Oostende, de toekomstige zeelieden, zeg maar.

Het is niet de bedoeling repressief op te treden en schepen te controleren. De scheepvaartpolitie is van plan zijn expertise ter beschikking te stellen, zodat de reders symptomen van alcohol- en drugsgebruik vlotter herkennen.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek