header.home link

12,7 hectare extra bos in Evergem

8 maart 2023

In het Oost-Vlaamse Evergem wordt 7 hectare nieuw bos aangeplant in de Kalevallei. Dat meldt het Agentschap voor Natuur en Bos. Het jonge bos is voorlopig nog niet toegankelijk voor het publiek, maar in 2024 wordt nog eens 5,7 hectare bijgeplant.

Lees meer over:
Kalevallei

In 2022 werd in Evergem een bosbuffergebied van 23 hectare geopend, het Heermerspark. Dit bosbuffergebied kwam in het groengebied tussen het industrieterrein Durmakker en de woonkern van Belzele. "Het park kwam tot stand onder impuls van de Seveso-richtlijn”, zegt Agentschap Natuur en Bos (ANB). “De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) kreeg hiervoor de opdracht van de Vlaamse regering om binnen een veiligheidsperimeter 6 hectare te onteigenen en na sanering over te dragen aan Natuur en Bos voor bebossing.” De gemeente Evergem en ANB beslisten om voor dit bebossingsproject samen te werken. “Bovenop de 6 hectare kocht de gemeente Evergem 8,5 hectare landbouwgrond aan, die samen met de aangrenzende 8,5 hectare van de Vlaamse Waterweg ook werden beplant", zegt ANB. Hemerspark is een landschapspark geworden met open en gesloten boszones, met aandacht voor speelnatuur.

Daar komt nu nog eens 7 hectare bij en volgend jaar nog eens 5,7 hectare. Samen zal het bosgebied 35,7 hectare zijn. "Het jonge bos moet eerst wat groeien en zal voorlopig nog niet toegankelijk zijn voor het publiek", zegt boswachter Hans Vansteenbrugge van het Agentschap. "Zodra het plantgoed sterk genoeg is, wordt er een bijkomende wandellus opengesteld, die verschillende boszones verbindt. Het gebied sluit aan bij een dichtbebouwde woonwijk met veel jonge gezinnen, die nu al dankbaar gebruikmaken van het extra groen."

Uitgelicht
Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) heeft opnieuw meer dan 30 hectare landbouwgrond aangekocht, deze keer in Lichtervelde. Boerenbond reageert verontwaardigd. “De prijs waarteg...
10 februari 2023 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: Google Maps

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek