nieuws

11 juli staat in Haspengouw in het teken van de kers

nieuws
Met 'De Smaak van de Kers' en de 'Dag van de Kers' wil Haspengouw na bloesemtoeristen ook bezoekers lokken tijdens de pluk van de zomervrucht.
7 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Zondag 11 juli zal in het teken staan van de kers. Tussen de kersenbomen van fruitteler Karel Vaes in Hoepertingen kan je tijdens het evenement 'De Smaak van de Kers' genieten van de gastronomische hoogstandjes van chef-koks. Enkele kilometers verderop staat alles in het teken van de zestiende editie van de 'Dag van de Kers’ op het domein van het kasteel te Rijkel.

'De Smaak van de Kers' is een culinaire happening tussen de kersenbomen van het fruitbedrijf van Karel Vaes in Hoepertingen (Limburg). "Tussen de bloesemperiode in april en de oogstperiode in augustus is er niet zoveel te doen rond fruit", zegt organisator Dirk Selis. "Daar willen we verandering in brengen door Chef David Bormans van restaurant Paris Sport, toppatissier Emanuel Verboven en wijnleverancier Roger Mignolet de prachtige boomgaard van Karel Vaes culinair tot leven te laten brengen", vertelt Selis.

"Dankzij de speciale tussenstops die Vesparoute dit weekend organiseert bij de hoeve van Karel Vaes en bij de Brustemse Cherry Farm van de familie Vanweddingen, kunnen toeristen een kijkje nemen tijdens de kersenoogst", voegt Selis er aan toe. Fruitteler Karel Vaes vindt 'De Smaak van de Kers' vernieuwend voor de fruitsector. "Het begon met bloesemtoeristen maar vandaag vinden ook fijnproevers de weg naar Haspengouw", aldus Vaes.

Toeristen die naar Haspengouw trekken, kunnen zich van het ene evenement naar het andere begeven want op 11 juli staat de kers ook centraal op het domein van het kasteel te Rijkel. Samen met Toerisme Haspengouw wordt voor de 16de maal de 'Dag van de Kers' georganiseerd door de werkgroep Fructuaria van de vzw Fruitstreekmuseum.

Op deze dag gaat de aandacht vooral uit naar de historische collectie kersensoorten die bijeengebracht werd in de 'museumboomgaard' rond het kasteel van Rijkel. De rijkdom aan variëteiten die vroeger in de hoogstamboomgaarden van Sint-Truiden en Borgloon teruggevonden kon worden, is in de loop der jaren omwille van vooral commerciële redenen uitgezuiverd tot enkele soorten die vandaag nog op de markt komen.

De bezoeker zal op de kersendag via geleide bezoeken naast nieuwe kersensoorten ook oude variëteiten opnieuw kunnen ontdekken. Het kersenplukken en kersenschikken in oude, typische verpakkingen zal worden gedemonstreerd. Er is een tentoonstelling van de toestellen voor de verwerking van fruit en de bezoeker kan zijn oor te luisteren leggen bij infostanden van diverse organisaties. Andere standen zullen een grote verscheidenheid aan bereidingen met kersen aanbieden en natuurlijk kunnen er ook kersen gekocht worden.

Meer informatie: Dag van de Kers en De Smaak van de Kers

Bron: Het Nieuwsblad/Gezond op Stap

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek