100.000 'Vredeseilandenmannetjes' voor arme boeren?

De ontwikkelingsorganisatie Vredeseilanden wil komend weekend 100.000 stuks van de bekende 'Vredeseilandenmannetjes' verkopen ten voordele van kleine boeren en boerinnen in het zuiden. De jaarlijkse campagne, die dit jaar de boeren in Nicaragua centraal stelt, werd donderdagmiddag op gang getrokken op de trappen van de Beurs in Brussel. Daar werden groenten en fruit "aan onbetaalbare prijzen" verkocht.
15 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Vredeseilanden wil komend weekend 100.000 stuks van de bekende 'Vredeseilandenmannetjes' verkopen ten voordele van kleine boeren in het zuiden. De campagne, die dit jaar de boeren in Nicaragua centraal stelt, werd donderdag op gang getrokken in Brussel, waar groenten en fruit "aan onbetaalbare prijzen" verkocht werden.

Vandaag lijden meer dan 963 miljoen mensen elke dag honger, twee derde van hen zijn boeren. "Deze kleine boeren en boerinnen uit het zuiden zijn niet enkel een probleem, ze zijn ook een deel van de oplossing" zegt Vredeseilanden-directeur Luuk Zonneveld. "Onderzoek toont aan dat een inkomen uit duurzame landbouw de kortste weg uit de armoede is. Bovendien werken boeren en boerinnen daarmee niet alleen zichzelf uit de armoede, ze voeden zo ook de wereld én verlichten de druk op de aarde".

Om dat mogelijk te maken, moeten boerenfamilies een plaats op de markt krijgen, zegt Vredeseilanden, dat zich actief inzet voor de kwestie. De organisatie werkt daarvoor samen met boerenorganisaties, bedrijven uit de voedselketen, universiteiten en overheden. In het jaarlijkse campagneweekend, dat komende zaterdag en zondag plaatsvindt, zet Vredeseilanden de boeren uit Nicaragua in de kijker.

"Zoals wij brood eten, eten Nicaraguanen bonen. Door de voedselcrisis verdubbelden die het voorbije jaar in prijs", klinkt het. In Nicaragua
besteden mensen gemiddeld tachtig procent van hun inkomen aan voedsel, dat stilaan onbetaalbaar wordt. Om de campagne kracht bij te zetten, verkocht Vredeseilanden donderdagmiddag daarom groenten en fruit "aan onbetaalbare prijzen" aan de Beurs in Brussel, weliswaar symbolisch.

De boeren en boerinnen in Nicaragua staan voor een uitdaging, zegt Vredeseilanden: meer bonen produceren voor een betaalbare prijs, maar waar ze ook zelf een goed inkomen aan overhouden. Daarom sluiten ze zich aan bij UNAG, een boerenbond en partner van Vredeseilanden. Bij UNAG leren de boeren milieuvriendelijke landbouwtechnieken en kunnen ze geld lenen. Ook wordt er onderhandeld met grote supermarkten om de producten van de boeren een zichtbare plaats in de rekken te geven.  

Vredeseilanden hoopt dat zijn 12.000 vrijwilligers komend weekend 100.000 'Vredeseilandenmannetjes' kunnen verkopen. "Bekende kleine mannetjes" als Martin Heylen, Marc Coucke, Michael Pas, Dimitri Leue en Stany Crets lenen hun gezicht aan de campagne.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek