1 op 3 Belgen denkt niets te kunnen doen tegen plasticvervuiling
30 maart 2023Belgen zijn zich bewust van de plasticproblematiek. Plasticvervuiling en waterverontreiniging staan het vaakst in hun top 3 van belangrijkste milieuproblemen met de grootste impact op onze maatschappij. Enkel luchtverontreiniging baart de Belgen nog meer zorgen. Dat wijst onderzoek van ngo River Cleanup.
Drie kwart van de Belgen is ervan overtuigd dat microplastics schadelijk zijn voor hun gezondheid. Maar 1 op 3 volwassenen denkt dat ze zelf niets kunnen doen om plasticvervuiling tegen te gaan. Bij jongeren is dit 1 op 2. Deze resultaten kwamen aan het licht na een onderzoek bij meer dan duizend Belgen naar hun bewustzijn en attitude over de plasticproblematiek en zwerfvuilgedrag.
De meerderheid van de Belgen onderschat ook de jaarlijkse hoeveelheid plastics die in onze oceanen terechtkomt
77 procent kijkt in eerste instantie naar producenten en supermarkten als het gaat over het verminderen van plasticverbruik, 72 procent naar de overheid. Zo'n 59 procent gelooft dat ze zelf meer kunnen doen en 62 procent van de Belgen is bereid om zijn gewoontes aan te passen en hun plasticverbruik te verminderen.
Kampioen in flessenwater
“Toch blijft 2 op 3 Belgen water drinken uit plastic flessen”, stelt ngo River Cleanup. “Het leidingwater is hier nochtans van uitstekende kwaliteit. Flessenwater is niet alleen 300 keer duurder maar zorgt bovendien voor een enorme CO2-uitstoot door productie, bottelen en transport. Een gezin van vier personen kan tot 1.200 euro per jaar besparen door over te stappen op kraanwater. Zo spaart het gezin 30 PMD-zakken aan plastic afval per jaar.”
Volgens het onderzoek sorteert 28 procent van de Belgen op het werk geen PMD en 8 procent sorteert zelfs helemaal niet, hoewel er strenge regels gelden rond sorteren van bedrijfsafval. Ook geeft 22 procent toe zwerfvuil achter te laten.
Bron: Belga