nieuws

Zware boete voor zaakvoerder Limburgs compostbedrijf

nieuws
De zaakvoerder van het composteringsbedrijf Eurocompost Groenrecycling in Houthalen-Helchteren is door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot een geldboete van 275.000 euro. Doordat de man de wettelijke voorwaarden van zijn milieuvergunning aan zijn laars lapte, ontstond er onder meer in de zomer van 2006 een gigantische brand in een enorme composthoop. Hij heeft ook fracties van het composteringsproces zonder het nodige mestafzetdocument laten uitrijden op cultuurgrond.
6 november 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
De 45-jarige zaakvoerder van het composteringsbedrijf Eurocompost Groenrecycling in Houthalen-Helchteren, is door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot een geldboete van 275.000 euro wegens inbreuken op het milieuvergunningsdecreet. Doordat de man de wettelijke voorwaarden van zijn milieuvergunning aan zijn laars lapte, ontstond er onder meer in de zomer van 2006 een gigantische brand in een enorme composthoop.

Diverse overtredingen zijn tussen 1998 en 2006 vastgesteld. Het bedrijf beschikte onder meer niet over een overdekte opslagplaats. Het percolaatwater werd niet correct opgevangen en een deel werd geloosd in de openbare riolering. De exploitant beweerde dat het per ongeluk gebeurde door wateroverlast bij hevige regenval. Vaststellingen ter plaatse bewezen het tegendeel. Een stenen muur bleek onvoldoende om het percolaatwater tegen te houden, waardoor het water in een natuurgebied liep.

De man had ook fracties van het composteringsproces zonder het nodige mestafzetdocument laten uitrijden op cultuurgrond, terwijl het naar een erkend stort afgevoerd moest worden. Over de brand in zijn composthoop beweerde de zaakvoerder dat een onbekende persoon het vuur had aangestoken. De rechtbank geloofde zijn verhaal niet, aangezien de brand was uitgebroken door zijn eigen onzorgvuldig handelen.

Volgens de rechtbank vormen de bewezen misdrijven een zware belasting voor het milieu. Bovendien heeft de exploitant een halsstarrige houding en onderneemt hij ondanks herhaalde aanmaningen geen actie om zijn problemen aan te pakken. Een naastliggend bedrijf, dat hinder ondervond van het percolaatwater, kreeg een schadevergoeding van 980 euro toegewezen.(KS)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek