Zuivelbedrijf Sanlu overleeft melamineschandaal niet

Het Chinese zuivelbedrijf Sanlu, dat centraal stond in het melamineschandaal, is failliet verklaard. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse aandeelhouder Fonterra bekendgemaakt. Een curator krijgt zes maanden de tijd om Sanlu's activa te verkopen en de schuldeisers te betalen. Het melamineschandaal brak in september uit toen bleek dat Chinees melkpoeder besmet was met melamine. Het schandaal doodde minstens zes kinderen in China en maakte 294.000 andere kinderen ziek.
24 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:
Het Chinese zuivelbedrijf Sanlu, dat centraal stond in het melamineschandaal, is failliet verklaard. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse aandeelhouder Fonterra woensdag bekendgemaakt. Het melamineschandaal brak in september uit toen bleek dat Chinees melkpoeder besmet was met melamine.

Het zuivelconcern Fonterra meldt dat een rechter uit een stad in het noorden van China de melkerij Sanlu bankroet verklaarde "als antwoord op een verzoek van een schuldeiser". Volgens Fonterra, dat 43 procent van Sanlu bezit, zal de firma nu bestuurd worden door een curator. Die zal zes maanden de tijd krijgen om Sanlu's activa te verkopen en de schuldeisers te betalen.

"Dit bankroet verrast ons niet. We wisten dat Sanlu in een heel moeilijke situatie zat en met stijgende schulden te maken kreeg, door het melamineschandaal", laat Andrew Ferrier, ceo van Fonterra weten in een verklaring op de website van zijn bedrijf. Het Chinese financiële dagblad The First citeert een bediende van Sanlu die zegt dat Sanlu het bankroetorder al enkele dagen eerder had gekregen, maar dat het bedrijf nog andere manieren zocht om zijn activa kwijt te raken. De Chinese regering maande andere Chinese zuivelproducenten aan om Sanlu over te kopen, schreven enkele Chinese media eerder.

Melkpoeder besmet met melamine doodde minstens zes kinderen in China en zou 294.000 anderen ziek gemaakt hebben, volgens het Chinese ministerie van Gezondheid. De meeste van hen die behandeld werden zeiden dat ze melkpoeder van Sanlu geconsumeerd hadden. Volgens regeringsfunctionarissen was Sanlu al sinds maart op de hoogte van het besmette melkpoeder, terwijl het de producten pas in september terugriep.

Gezondheidsinspecteurs vonden ook illegale hoeveelheden melamine in melk en yoghurt van drie andere belangrijke zuivelproducenten. Die zuivelproducenten vermengden hun melk met melamine om te verhullen dat deze met water was aangelengd. Melamine kan nierstenen en nierfalen veroorzaken.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek