header.home link

Zelfstandige supermarkten trekken aan alarmbel over rendabiliteit

Buurtsuper.be, dat binnen Unizo de zelfstandige supermarkten vertegenwoordigt, is bezorgd over de prijzenoorlog in de sector. Ze wijst erop dat de rendabiliteit van de supermarkten dramatisch laag is, terwijl de kosten voor energie oplopen en er nog een indexaanpassing van de lonen zit aan te komen. In België wordt 70 procent van de supermarkten uitgebaat door zelfstandige ondernemers.

17 juni 2022  – Laatste update 19 juni 2022 22:33
Lees meer over:

De waarschuwing komt er naar aanleiding van de aankondiging van supermarktketen Delhaize die prijsverlagingen van 5 tot 30 procent gaat doorvoeren op 500 basisproducten van zijn huismerk. "Het bedrijf anticipeert hiermee op andere retailers die, in een oververzadigde markt, kost wat kost hun marktaandeel willen vrijwaren door een reeks prijsverlagingen door te voeren", zegt Buurtsuper.be. Colruyt, dat op merkproducten de laagsteprijsgarantie biedt, maakte vorig boekjaar minder winst en verwacht ook in het lopende boekjaar minder winst te zullen maken "door de hevige concurrentie", luidde het bij de publicatie van de jaarresultaten.

Buurtsuper.be berekende op basis van 450 balansen neergelegd bij de Nationale Bank dat een gemiddelde zelfstandige supermarkt in ons land een nettowinst van 100.000 euro overhoudt. "Maar sinds Nieuwjaar betalen ze echter 10.000 euro per maand méér aan energiekosten. Dit is op een jaar tijd een meerkost van 120.000 euro. In combinatie met de verwachte indexaanpassing op de lonen van 7 à 8 procent - die de personeelskosten op jaarbasis met 30.000 euro zal doen stijgen - betekent dit dat ze het boekjaar 2022 zullen afsluiten met een verlies van 50.000 euro. En dat is zonder de aangekondigde prijsverlagingen." 

Ook de aankoopcentrales zetten hun leveranciers zwaar onder druk om goedkopere prijzen te bekomen, die op hun beurt de boeren ertoe dwingen om onder de normale en leefbare prijs te verkopen

Luc Ardies - Buurtsuper.be

De zelfstandige supermarkten zijn goed voor 70 procent van alle supermarkten in ons land. "Dus mag gesteld worden dat de complete sector dit jaar een zwaar verlies zal boeken", zegt Luc Ardies van Buurtsuper.be. "Maar ook de aankoopcentrales zetten hun leveranciers zwaar onder druk om goedkopere prijzen te bekomen, die op hun beurt de boeren ertoe dwingen om onder de normale en leefbare prijs te verkopen. Het complete businessmodel van de agrovoeding staat op z'n kop", klinkt het.

Retailexpert Pierre-Alexandre Billiet waarschuwt in Het Nieuwsblad zelfs voor "een golf van ontslagen en faillissementen" bij de supermarkten. Mogelijk komen concepten als Match, Smatch of Cora in de problemen, of kleine zelfstandigen van grote ketens. De supermarkten stellen in België maar liefst 650.000 mensen tewerk. Billiet waarschuwt ook dat voedingsbedrijven misschien buiten de grenzen zullen gaan produceren, omdat het daar goedkoper is.

Ongekende kostprijsstijgingen, maar Delhaize verlaagt prijzen van 500 producten
Uitgelicht
Op het moment dat grondstoffen- en energieprijzen de pan uitswingen, kondigt Delhaize prijsverlagingen aan van 5 tot 30 procent op 500 basisproducten van zijn huismerk. Ook Co...
15 juni 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek