nieuws

Zelfoogstboerderijen kennen groeiend succes

nieuws
Vlaanderen telt vandaag zeven boerderijen die werken volgens de principes van de community-supported agriculture. En nog dit jaar zouden er twee bijkomen.
25 maart 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Vlaanderen telt vandaag zeven boerderijen die werken volgens de principes van de community-supported agriculture (CSA). Nog dit jaar zouden er twee bijkomen. Het principe van een zelfoogstboerderij zit momenteel nog niet aan haar limieten. Voor heel wat CSA-boerderijen is de interesse zo groot dat kandidaat-aandeelhouders op wachtlijsten terechtkomen.

Het CSA-principe is al bij al eenvoudig. Kort gezegd komt het erop neer dat de boer op zoek gaat naar aandeelhouders die een (relatief kleine) som willen voorschieten. De boer gebruikt dat geld om er zijn land mee te bewerken. In ruil mogen de aandeelhouders het hele jaar door op zijn of haar land komen oogsten.

Kristien De Boodt uit Schelle baat sinds vorig jaar zo’n zelfoogstboerderij uit. Ze renoveerde een oude, vervallen hoeve en op een nabijgelegen lap grond van een hectare teelt ze diverse groenten. Daarmee gaat een jeugddroom in vervulling. Al toen ze een jaar of twintig was, wilde De Boodt boerin worden. Ze studeerde toen landbouwingenieur, specialisatie veeteelt en akkerbouw. Maar het zou uiteindelijk nog heel wat jaren duren voor ze boerin werd.

“Boer worden is vandaag zo goed als onmogelijk. Het kan alleen als je heel veel geld hebt of als je ouders al een landbouwbedrijf hebben. Voor alle anderen is CSA de meest voor de hand liggende en meest laagdrempelige manier”, legt ze uit. Vooraleer De Boodt met een boerderij startte, volgde ze een opleiding tot bioboer. “Ik ben wel landbouwingenieur, maar over biolandbouw wist ik niet veel.”

Het voordeel van zo’n CSA-boerderij is volgens haar dat je het risico deelt met de aandeelhouders. “Als er een gewas mislukt, draait iedereen ervoor op. Zoals ook iedereen profiteert als er een uitzonderlijke oogst is”, legt De Boodt uit.

Momenteel telt haar zelfoogstboerderij 100 aandeelhouders. In ruil voor een bijdrage van 180 euro mogen mensen om het even wanneer de groenten zelf komen oogsten. Het aantal aandeelhouders zou ze tegen volgend seizoen graag verdubbelen. “Meer moet het niet worden, want mijn grond is maar een hectare groot”, zegt ze.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek