Zaventem tekent voor opener van grondwitloofseizoen

Grondwitloof ligt in de winkel van september tot eind mei. In Zaventem is zondag het seizoen van het grondwitloof officieel geopend. De traditionele Vlaamse seizoensgroente wordt anno 2019 aangeboden door honderd telers. Hun aantal daalt elk jaar omdat de zware stiel jongeren afschrikt. Zaventem behoort tot de pioniersgemeenten rond Brussel waar grondwitloof ambachtelijk geteeld wordt.
7 oktober 2019  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:51
Lees meer over:

Grondwitloof ligt in de winkel van september tot eind mei. In Zaventem is zondag het seizoen van het grondwitloof officieel geopend. De traditionele Vlaamse seizoensgroente wordt anno 2019 aangeboden door honderd telers. Hun aantal daalt elk jaar omdat de zware stiel jongeren afschrikt. Zaventem behoort tot de pioniersgemeenten rond Brussel waar grondwitloof ambachtelijk geteeld wordt.

De vzw Brussels Grondwitloof, de gemeente Zaventem en de provincie Vlaams-Brabant stelden met een officiële opening de seizoensgroente in de kijker. Op het bedrijf van André Ronsmans in deelgemeente Nossegem knipten gedeputeerde Monique Swinnen en burgemeester Ingrid Holemans het lint door. Alle aanwezigen werden door kok Jeroen De Pauw getrakteerd op witloofhapjes. Deelnemers aan het openingsevenement brachten een bezoek aan drie grondwitloofbedrijven in Zaventem. Vervoerd door een paardentram maakten ze kennis met de drie verschillende stappen van het teeltproces: zaadwinning, wortelteelt op het veld en witloofforcerie op het bedrijf.

De kropteelt gaat terug op een oude techniek om in de winter verse vitaminerijke groenten te kweken. Grondwitloof wordt anno 2019 in Vlaanderen aangeboden door honderd telers, van wie ruim tachtig in Vlaams-Brabant. Vorig jaar waren dat er nog 110. Het doorgeven van het seizoensproduct aan nieuwe generaties verloopt steeds moeizamer. De opvolging is niet meer verzekerd, onder meer omdat jongeren er na een slecht seizoen vaak snel mee kappen. "Wij willen starters ondersteunen en jarenlange vakkennis doorgeven. De zware stiel schrikt vele gegadigden af", zegt Frans Van Meldert, voorzitter van de vzw Brussels Grondwitloof. Morgen lees je op VILT.be wat de provincie Vlaams-Brabant onderneemt ter ondersteuning van de witloofproductie en -consumptie.

Neem een kijkje op de websites van Lekker van bij Ons en groente- en fruitveiling BelOrta voor een witloofrecept.
 

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek