Wordt het graanconflict tussen Oekraïne bij buurlanden gebruikt als verkiezingscampagne?

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba meent dat de kiescampagne in Polen de spanningen tussen de twee landen voedt. “Noch Oekraïne, noch Polen hebben nood aan deze graanoorlog”, zegt Koeleba. Ook in Slovakije zijn er binnenkort verkiezingen waardoor spanningen toenemen. Oekraïne lijkt op deze manier gebruikt te worden in de verkiezingscampagnes van zijn buurlanden.

28 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 september 2023 17:27
Lees meer over:
tarwelindiagraankorrel-1280

Sinds midden september zijn de Pools-Oekraïnse relaties onderkoeld. In strijd met de Europese afspraken stelde Polen toen een importban in van enkele Oekraïnse landbouwproducten waaronder graan. Dit deed Polen niet alleen, ook Slovakije en Hongarije besloten om invoerbeperkingen op te leggen. Dit deden de landen naar eigen zeggen omdat het Oekraïnse graan hun lokale markt overspoelt waardoor eigen boeren geen goede prijs meer krijgen.

Olie op het vuur

Zowel in Polen als Slovakije zijn er binnenkort verkiezingen en volgens Koeleba heeft dit invloed op het graanconflict tussen de landen. In Slovakije scoort oud-premier Fico goed in de peilingen. Hij stak tijdens de aanloop van de verkiezingen niet onder stoelen of banken dat hij wil stoppen met de militaire hulp aan Oekraïne. Het EU-lid en NAVO-partner is nochtans tot nu toe een trouw bondgenoot in de oorlog in het buurland Oekraïne. Het land liep voorop met het leveren van wapens en stuurde bijvoorbeeld eerder dit jaar ook al luchtafweerraketten en MIG-29 straaljagers.

Maar ook de Poolse verkiezingen komen dichterbij en net zoals Slovakije toonde Polen zich tot nu toe als een loyale bondgenoot. In Polen verblijven momenteel bijna 1 miljoen Oekraïense vluchtelingen, en de meeste westerse militaire hulp bereikt Oekraïne via Polen. Maar de huidige regering hoopt opnieuw verkozen te geraken en toont in hun verkiezingscampagne de eigen bevolking en boeren op eerste plaats komen. Het verbod op de import van Oekraïens graan wordt beschouwd als een manier om de Poolse boeren te beschermen. "De emoties lopen hoog op,” zegt de Oekraïnse minister van Buitenlandse Zaken, “in Polen kan de druk nog verder toenemen tot 15 oktober." Toch vertrouwt hij erop dat de crisis binnenkort opgelost raakt, omdat de twee buren "geen andere keuze hebben". 

De Oekraïense minister had wel kritiek op het Poolse discours, waarin de Oekraïeners als ondankbaar worden afgeschilderd. "Ik beschouw het als een strategische bedreiging dat het verhaal actief wordt verspreid over de zogezegde Oekraïense ondankbaarheid voor de Polen. Dat is een regelrechte leugen. Maar het feit dat het verhaal in de hoofden van de Polen wordt geplant kan voor de veiligheid zeer negatieve gevolgen hebben."

Oekraïne naar WHO tegen aanhoudend importverbod
Uitgelicht
Oekraïne trekt naar de Wereldhandelsorganisatie (WHO) om een einde te maken aan het importverbod op Oekraïense landbouwproducten bij diverse Oost-Europese landen. Sinds de Rus...
18 september 2023 Lees meer

Bron: Belga / RTL / NRC

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek