Wolvenjacht in Zweden: Overheid geeft groen licht voor afschot van 30 dieren
nieuwsIn Zweden is de jaarlijkse wolvenjacht van start gegaan. De Zweedse overheid heeft jagers met een vergunning toestemming gegeven om vijf volledige wolvenroedels, goed voor 30 dieren, te doden. Het land wil de wolvenpopulatie, die momenteel op 375 exemplaren wordt geschat, op termijn halveren. Deze aanpak stuit echter op forse kritiek, aangezien ze volgens de Europese wetgeving illegaal zou zijn.
In strijd met EU-regelgeving
De Europese Unie verbiedt de jacht op bedreigde diersoorten wanneer de populatie hierdoor onder een duurzaam niveau zou zakken. Zweden heeft deze regels meermaals naast zich neergelegd en de minimale grens voor de wolvenpopulatie verlaagd van 300 naar 170 dieren. Ondanks dat het land beweert dat dit aantal voldoende is om de soort te laten voortbestaan, wijzen critici erop dat de populatie al jarenlang afneemt door de jaarlijkse jacht.
In 2023 werden nog 75 wolven afgeschoten, toen de populatie 460 dieren bedroeg. Bij een ongewijzigd beleid zal het aantal wolven naar verwachting binnen tien jaar gehalveerd zijn.
Conflicten met landbouwers
De belangrijkste reden voor de wolvenjacht is het aanhoudende spanningsveld tussen wolven en landbouwers. Net als in andere Europese landen, waaronder België, hebben boeren moeite om hun vee te beschermen tegen aanvallen van wolven. Zweden stelt dat een kleinere populatie noodzakelijk is om het samenleven met dit roofdier haalbaar te maken.
Vanaf maart versoepelt de Europese Unie de beschermingsstatus van de wolf. Het dier wordt dan geherclassificeerd van “strikt beschermd” naar “beschermd”. Deze wijziging, die in december werd goedgekeurd, maakt het gemakkelijker om wolven te doden en speelt in op de groeiende druk vanuit landbouworganisaties in Europa. "De terugkeer van de wolf is positief voor de biodiversiteit, maar de concentratie van roedels vormt in sommige regio’s een reëel gevaar voor vee," verklaarde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.
Controversiële beslissing
Critici hekelen de versoepeling als een politieke beslissing zonder wetenschappelijke onderbouwing. Verschillende milieuorganisaties proberen de geplande wetswijziging nog tegen te houden. De Zweedse Roofdiervereniging heeft inmiddels een klacht ingediend bij de EU tegen de jachtpraktijken in hun land.
Voorzitter Wagnus Orrebrant stelt dat de Zweedse overheid al sinds 2010 de speciale beschermingsstatus van de wolf naast zich neerlegt. "De wijziging van de EU-regelgeving zal voor Zweden weinig verschil maken, omdat de overheid de regels toch al schaamteloos negeert," aldus Orrebrant.

Bron: VRT NWS / De Morgen / De Standaard