Wolven Naya en August stichten hier een roedel
nieuwsWolven Naya en August hebben voor een nageslacht gezorgd. Vorige week zijn met een wildcamera beelden gemaakt van de drachtige wolvin. Experten zijn ervan overtuigd dat Naya haar jongen intussen al geworpen heeft. Nu is er niet langer sprake van een wolvenkoppel, maar van een roedel. Het Agentschap voor Natuur en Bos zegt dat de wolf naar ons land is gekomen om hier te blijven. Jan Loos van Welkom Wolf roept veehouders op om niet te talmen met beschermingsmaatregelen voor hun dieren, en gelooft dat wolven en niet jagers de everzwijnenpopulatie kunnen indijken. Volgens Hubertus Vereniging Vlaanderen zullen de wolven makkelijkere prooien blijven verkiezen. Schapenhouders delen daarom het enthousiasme rond de terugkeer van de wolf niet. Boerenbond vraagt nog betere ondersteuning.
Gemiddeld werpt een wolvin een vijftal welpjes. "Omdat Naya voor het eerst drachtig is, heeft ze er waarschijnlijk minder geworpen. Bij een eerste worp zijn drie à vier jongen de regel", vertelt Dries Gorissen van het Agentschap voor Natuur en Bos aan VRT NWS. Het duurt nog even voor de hulpeloze welpjes het hol zullen verlaten. In de zomer zullen we ze misschien te zien krijgen. Als Naya volgend jaar opnieuw jongen zou werpen, dan zijn de oudere broers en zussen waarschijnlijk al vertrokken om zelf een roedel te stichten.
Een wolvenkoppel blijft in de regel samen en heeft elk jaar een worp. Er zullen dan ook meer monden te voeden zijn. Welkom Wolf en Landschap vzw roepen veehouders daarom op om niet langer te wachten om maatregelen te nemen om hun vee te beschermen, zoals bijvoorbeeld schrikdraad. De Vlaamse overheid betaalt sinds eind maart 80 procent van de investering terug in het risicogebied. "Schapenhouders die nu geen maatregelen nemen en van deze uitgestoken hand geen gebruikmaken, zijn van slechte wil en brengen ook de dieren van hun collega's in gevaar", stelt Jan Loos. "Zolang een deel van de schapenhouders de dieren onbeschermd laat, zullen wolven zich blijven oriënteren op gemakkelijk te pakken prooien."
Op dinsdag 7 mei om 19 uur vindt in het Natuurhulpcentrum Opglabbeek een infoavond plaats. Ter plekke kunnen schapenhouders schrikdraadapparaten, draadrasters en elektronetten van verschillende leveranciers bekijken. De natuurbeschermers bieden veehouders ook hulp aan bij een groepsaankoop of het aanvragen van subsidies.
De terugkeer van de wolf wordt bij landbouwers niet op gejuich onthaald, reageert Boerenbond op het nieuws omtrent wolvin Naya. Veehouders worden verwacht zich aan te passen aan een nieuwe realiteit, maar dat is niet vanzelfsprekend, klinkt het. Een omheining die ook dieren zoals de wolf moet buitenhouden, vergt "aanzienlijke investeringen, zowel in middelen als tijd". "Voor Boerenbond moet de overheid tegemoetkomen in de volledige – niet enkel een gedeeltelijke (80%) – investering en onderhoudskosten. Eens zo'n omheining geplaatst is, vergt ze immers heel wat onderhoud." De nodige fondsen moeten voor Boerenbond niet uit het landbouwbudget komen, maar uit de natuurmiddelen.
Welkom Wolf en Landschap pleiten voor maatregelen tegen de jacht in Noord-Limburg omdat ze zich zorgen maken over de wolven die in hun rust verstoord zouden worden. Bovendien, zo redeneert Jan Loos, is de jacht op everzwijnen er niet langer nodig, omdat de aanwezigheid van de wolven de populatie everzwijnen vanzelf zal drukken. Dat komt volgens hem niet alleen door predatie, maar ook door permanente stress bij everzwijnen die op hun hoede moeten zijn voor wolven. Loos pleit dan ook voor een stopzetting van de drukjachten in de regio en een beduidende inperking van de reguliere jacht.
Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) ontkent dat de aanwezigheid van de wolf de everzwijnenpopulatie zal drukken. De vereniging verwijst daarvoor naar de situatie in Polen. "Het aantal everzwijnen blijft er jaar na jaar stijgen, terwijl daar meerdere grote roedels wolven leven”, zegt HVV-woordvoerder Maarten Goethals. Als de wolven hier al evers pakken, dan enkel de kleintjes. En dan nog maar een gering aantal", luidt het. "Er is daarnaast ook een logische reden waarom wolven eerder hun zinnen zetten op schapen en alpaca's: dat zijn makkelijke en ongevaarlijke prooien. Volwassen everzwijnen vechten terug."
Goethals waarschuwt dat de aanwezigheid van wolven zelfs een averechts effect kan hebben op de wildschade aan landbouwpercelen. "Angstige everzwijnen trekken weg uit de natuurdomeinen, en daarbuiten is hun populatie voor ons jagers nog moeilijker beheersbaar." Hij benadrukt nog dat jagers bijdragen aan de monitoring van de wolven in Vlaanderen – beelden van wildcamera’s worden aan de overheid bezorgd – en de komst van deze dieren geen reden mag zijn om de sector in een negatief daglicht te stellen. "Als de wolven uit Leopoldsburg zouden wegtrekken, dan heeft dat niets te maken met een sporadische drukjacht maar met de permanente aanwezigheid van militairen die schietoefeningen houden. In hun kamp in de provincie Luxemburg mogen de militairen sinds de ontdekking van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen niet meer oefenen zodat het veel drukker werd in Leopoldsburg."
Bron: Belga / VRT NWS / eigen verslaggeving
Beeld: Agentschap voor Natuur en Bos & Onze Natuur