Woensdag nieuwe D-day voor brexit?

Nog maar eens is er een nieuwe deadline in de brexit-onderhandelingen in het vooruitzicht gesteld. Nadat de laatste deadline van dit weekend niet gehaald werd, heeft Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier gezegd dat er ten laatste woensdag duidelijkheid moet zijn. Donderdag willen de Europese leiders zich over een finaal akkoord kunnen uitspreken of overgaan tot hun noodplanning in geval van een ‘no deal’.

7 december 2020  – Laatst bijgewerkt om 7 december 2020 20:27
Lees meer over:

De gesprekken over een bilateraal handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk blijven maar aanslepen. Het voorbije weekend was er even sprake van vooruitgang op het vlak van visserijbeleid, maar dat werd snel door beide kampen ontkend. Nadat Barnier maandag de Europese ambassadeurs een stand van zaken had gegeven, zei de Ierse buitenlandminister Simon Coveney dat hij een sombere Barnier had gehoord. “Er is gisteren absoluut geen vooruitgang geboekt en we moeten proberen om vandaag een doorbraak te forceren.”

Johnson komt naar Brussel

Maandag om 17 uur was er een telefoongesprek, het tweede in drie dagen, tussen Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson. In een gezamenlijke mededeling lieten ze weten dat de voorwaarden voor een finaal akkoord nog niet zijn vervuld als gevolg van aanhoudende meningsverschillen. Daarbij gaat het onder meer om een eerlijk concurrentiebeleid in de periode na de brexit, om de toekomst van de Britse en Europese visserijsectoren en om de geschillenbeslechting.

Hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Frost worden nu gevraagd om een overzicht te maken van de openstaande meningsverschillen. Die moeten dan tijdens fysiek overleg in Brussel besproken worden. Een woordvoerder van de Europese Commissie verduidelijkt dat het wel degelijk von der Leyen en Johnson zelf zijn die elkaar zullen ontmoeten in een poging de laatste knopen door te hakken.

Volgens verschillende media zou Barnier aangegeven hebben dat woensdag de absolute deadline voor de onderhandelingen is. Als het Britse parlement dan effectief de Internal Market Bill en de Finance Bill goedkeurt, heeft verder praten geen zin meer, zei hij volgens bronnen waar de Ierse openbare omroep RTE mee kon praten. Beide wetsontwerpen dreigen de deur open te zetten voor schendingen van het vorig jaar gesloten terugtrekkingsakkoord. En dat is voor de EU absoluut onaanvaardbaar.

Europese top op donderdag en vrijdag

Daarenboven zullen de Europese leiders op hun top van donderdag en vrijdag ook de brexit bespreken, al staat het thema (nog) niet officieel op hun agenda. Volgens een hooggeplaatste bron zullen ze hun zegen geven aan een akkoord als dat al bestudeerd is kunnen worden, of zullen ze hun vakministers vragen het akkoord onder de loep te nemen als ze daar nog niet de kans toe gekregen hebben, of zullen ze in geval van een duidelijke 'no deal' hun noodplannen willen opstarten.

Als er een akkoord uit de bus komt, dan moet dat nog voor Nieuwjaar goedgekeurd worden door het Britse parlement en door het Europees Parlement. Dat laatste zou daarvoor eind december een extra plenaire vergadering bijeen kunnen roepen. Zonder goedgekeurd akkoord, komt het op 1 januari alsnog tot een harde brexit.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek