nieuws

Witloofwortels geven varkensvlees betere smaak

nieuws
Deens universitair onderzoek toont aan dat varkens waarbij 25 procent van het voedsel uit gehakselde witlofwortels bestaat significant minder van de stof skatole produceren. Een laag gehalte aan skatole voorkomt dat varkensvlees bij verhitting smaakt of ruikt naar mannelijke varkens. Om die geur te vermijden, worden in de EU jaarlijks ongeveer 100 miljoen biggen gecastreerd. De varkenshouderij en wetenschappers zijn op zoek naar alternatieven.
8 oktober 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Deens universitair onderzoek toont aan dat varkens waarbij 25 procent van het voedsel uit gehakselde witlofwortels bestaat significant minder van de stof skatole produceren. Een laag gehalte aan skatole voorkomt dat varkensvlees bij verhitting smaakt of ruikt naar mannelijke varkens. Om die geur te vermijden, worden in de EU jaarlijks ongeveer 100 miljoen biggen gecastreerd. De varkenshouderij en wetenschappers zijn op zoek naar alternatieven.

De stof inuline die in witlofwortels zit, is verantwoordelijk voor de reductie van de productie van skatole (3-methyl-indole) bij varkens. Uit smaaktesten blijkt dat smaak en geur van varkensvlees beter worden gewaardeerd als het voedsel van varkens witlofwortels bevatte.

In vergelijking met 100 procent ander organisch voedsel blijkt het gehalte skatole significant lager. Bij een voedselaandeel van 25 procent gehakselde witlofwortels wordt het effect na drie dagen bereikt, bij 10 procent is dat na zeven dagen. Witlofwortels blijken ook dysenterie te kunnen voorkomen en de kans op darmparasieten te verminderen. Toevoegen van pure inuline aan varkensvoer is geen optie, vanwege te hoge kosten.

Bron: zibb.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek