Winkelprijs ei volgt de pieken maar niet de dalen

De prijs van eieren in de supermarkt is de laatste jaren gestaag gestegen tot een niveau dat 52 procent hoger ligt dan begin 2006. Cijfers van Boerenbond laten zelfs een nog scherpere stijging zien: de winkelprijs van een ei steeg van 15,5 cent naar 24 cent per stuk. De prijs die leghennenhouders gaat nochtans wel op en neer, meldt De Standaard.
22 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De prijs van eieren in de supermarkt is de laatste jaren gestaag gestegen tot een niveau dat 52 procent hoger ligt dan begin 2006. Cijfers van Boerenbond laten zelfs een nog scherpere stijging zien: van 15,5 cent naar 24 cent per stuk. Waar de prijs van een ei in de winkel stelselmatig stijgt, gaat de prijs die leghennenhouders ontvangen wel op en neer, meldt De Standaard.

"Een mogelijke verklaring is dat supermarktketens de eieren op contractbasis aankopen, waardoor ze dus voor langere tijd een vaste prijs betalen", zegt Wouter Wytynck van Boerenbond. "Een andere verklaring is dat distributeurs telkens een beetje meer marge nemen. De eierprijzen zijn de afgelopen maanden gehalveerd voor de boer. Maar in de supermarkt is er helemaal geen sprake van een verlaging".

Enkele weken voor Pasen begonnen de eierprijzen te dalen en de prijsnoteringen op de markt van Kruishoutem voor zowel kooi- als scharreleieren blijven tot op heden laag. Voordien ontvingen leghennenhouders wel goede prijzen. Duitsland kampte met een structureel tekort aan eieren door de leegstand van pluimveebedrijven die omschakelden van kooisystemen naar huisvestingssystemen die conform de Europese leghennenrichtlijn zijn.

Ondertussen zijn de Duitse leghennenstallen opnieuw bevolkt en nam de productie van eieren er flink toe. Ook de consumentenvraag naar scharreleieren daalde en de export van eieren en eiproducten buiten Europa viel fel terug terwijl de import steeg.

Bron: De Standaard/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek