WHO vraagt om tabaksproductie te vervangen door voedselproductie

Ondanks alle anti-rookcampagnes en -maatregelen, blijft de tabaksindustrie groeien. Daarom riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze week boeren op om hun tabakgewassen te vervangen door voedselproductie naar aanleiding van Werelddag zonder Tabak. De organisatie wil ook een einde maken aan de overheidssubsidies voor de teelt.

1 juni 2023  – Laatste update 1 juni 2023 15:24
tabaksplantage

Elke minuut steken tien miljoen rokers een sigaret op. Op diezelfde tijd sterven wereldwijd 15 personen aan de gevolgen van tabak. Naar schatting van de WHO en het Amerikaanse kenniscentrum The Tobacco Atlas zijn meer dan één miljard mensen op de wereld rokers. Elk jaar consumeren zij samen ruim 5.000 miljard sigaretten.

Dat aantal neemt al enkele jaren af. Terwijl in 2000 een derde van de bevolking boven de 15 jaar rookte, is dat vandaag ongeveer 20 procent. Die daling is onder meer te danken aan de vele anti-tabaksinitiatieven van de landen zelf, zoals belastingverhogingen.

Toch blijft de industrie groeien. Twee Amerikaanse analysebureaus voorspellen dat de sectoromzet jaarlijks met nog 2,5 procent zal blijven stijgen, toch zeker de komende vijf tot acht jaar. In 15 jaar tijd is het landbouwgebied voor tabak met 20 procent toegenomen. In totaal groeien tabaksplanten op 3,2 miljoen hectare in 124 landen wereldwijd.

0

Toename areaal tabak op 15 jaar tijd

"Door te kiezen voor de teelt van voedsel in plaats van tabak geven we prioriteit aan gezondheid, behouden we ecosystemen en versterken we de voedselzekerheid voor iedereen", klinkt het. De WHO wees in een rapport op Europese landen die tabak verbouwen, waaronder Noord-Macedonië, dat tot de 20 belangrijkste tabaksexporteurs ter wereld behoort. Daar krijgt de tabaksteelt subsidies tot 2.300 dollar per hectare, terwijl voor tarwe maximaal 250 euro wordt uitgetrokken.

In Zwitserland ontvingen tabaksboeren tussen 2015 en 2020 ongeveer 30 miljoen euro aan subsidies, aldus het rapport. In de Verenigde Staten en Argentinië vloeiden in deze periode enkele honderden miljoenen dollars belastinggeld naar de tabaksteelt.

"De tabaksindustrie verstrikt boeren in een cyclus van afhankelijkheid," zei Rüdiger Krech, een Duitse WHO-deskundige. Bedrijven schieten geld voor om de hoge kosten van zaden, kunstmest en herbiciden te dekken, maar deze worden vervolgens aan het eind van het seizoen door de boeren betaald, waardoor een cyclus van schulden en afhankelijkheid ontstaat.

Raadpleeg het WHO-rapport.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek