Wetgeving rond voedingsmiddelenhygiëne vereenvoudigd
nieuwsOp voorstel van Sabine Laruelle, minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw, heeft de ministerraad een nieuw ontwerp van koninklijk besluit over levensmiddelenhygiëne goedgekeurd. Daarmee wordt de bestaande wetgeving verduidelijkt en vereenvoudigd. “Vereenvoudigen betekent niet dat de hygiënevoorschriften worden afgezwakt. Wel wordt er eerder gefocust op resultaats- dan op middelenverbintenissen”, klinkt het.
Dit ontwerp van koninklijk besluit moet de drie bestaande KB’s vervangen. “De nieuwe tekst verduidelijkt het toepassingsgebied van deze wetgeving en de algemene vereisten inzake hygiëne en koeltemperaturen”, legt Laruelle uit. Het ontwerp biedt – binnen het kader van de wetgeving – ook de mogelijkheid af te wijken van de Europese regelgeving voor de verkoop van plantaardige producten of voor de lokale verkoop van vlees.
De vereenvoudigingen in het KB hebben vooral betrekking op de rechtstreekse verkoop aan de consument, zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij slagerijen, bakkerijen, kruidenierszaken, detailhandel, directe verkoop op de hoeve, restaurants, frituren, enz. De minister benadrukt dat het niveau van de voedselveiligheidsvereisten voor deze verkooppunten hetzelfde blijft, maar dat er gefocust wordt op het resultaat in plaats van op procedures.
“Zo zal een slager niet meer verplicht worden om te investeren in de bouw of de inrichting van een afgescheiden lokaal om sommige bereidingen te maken. Hij zal zijn producten kunnen bewerken en verkopen in dezelfde ruimte, zolang de hygiëneregels maar worden nageleefd”, legt de minister uit.