nieuws

Wetenschappelijke basis voor bosbeheer in Vlaanderen

nieuws
Wetenschappers van de universiteiten van Antwerpen en Leuven gaan met behulp van een speciaal ontwikkeld computermodel de toekomstige houtproductie van het grootste bos van Vlaanderen, in kaart brengen. De verschillende toekomstscenario’s voor het bosbestand laten toe om duurzaam beheer te verzoenen met de noden van de houtsector.
26 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Wetenschappers van de universiteiten van Antwerpen en Leuven gaan met behulp van een speciaal ontwikkeld computermodel de toekomstige houtproductie van de 4.500 ha van Bosland, het grootste bos van Vlaanderen, in kaart brengen. De verschillende toekomstscenario’s voor het bosbestand laten toe te bepalen welk beheer het meest duurzaam is en tegelijk tegemoet komt aan de noden van de houtsector.

Bosland omvat 4.500 ha bos en is de groene long van Noord-Limburg. Bosland is een belangrijke leverancier in Vlaanderen van FSC-gecertificeerd hout dat gewonnen wordt in duurzaam beheerde bossen. De uitdaging bestaat erin het gebied verder economisch te laten renderen zonder evenwel te raken aan de recreatieve en natuurwaarde van het gebied.

Daarom doet het Agentschap voor Natuur en Bos beroep op wetenschappers van de universiteiten van Leuven en Antwerpen. Onderzoekers Pieter Moonen en Vincent Kint brengen de verschillende soorten hout en de kwaliteit ervan in kaart. De inzameling van de gegevens begon in 2003 en de resultaten worden in juni 2011 verwacht.

"Vanuit de bestaande situatie gaan we toekomstscenario's ontwikkelen die een zestigtal jaren vooruit kijken", vertelt Moonen. "De resultaten zullen bosbeheerders en de houtsector in staat stellen om op elkaar in te spelen." De verschillende toekomstscenario’s voor het bosbestand laten toe te bepalen welk beheer het meest duurzaam is en tegelijk tegemoet komt aan de noden van de houtsector.

Bosland is al terug te vinden in databanken, maar de informatie die nu wordt verzameld, is revolutionair gedetailleerd. "We slaan niet alleen de positie van de bomen op, maar ook de dikte en de hoogte. Mensen van het Agentschap voor Natuur en Bos hebben deze basisgegevens voor ons verzameld via geavanceerde technieken", vervolgt Moonen.

De burgemeesters van Hechtel-Eksel, Overpelt en Lommel woonden de laatste veldmetingen bij. "We investeerden al veel in natuur en recreatie, maar een bos als dit heeft sinds mensenheugenis ook een economische waarde. Dit onderzoek helpt bosbeheerders die economische pijler te laten samengaan met recreatie en natuurbehoud", aldus burgemeester Raf Truyers van Hechtel-Eksel.

Bron: Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek