header.home link

West-Vlaanderen breidt project rond schaduwbomen uit

28 juni 2022

Het project rond schaduwbomen voor koeien krijgt uitbreiding in de provincie West-Vlaanderen. Begin dit jaar werd het project gelanceerd in 12 West-Vlaamse gemeenten, maar door het grote succes en de positieve effecten voor dier en omgeving, wil het provinciebestuur het budget aanpassen zodat ook andere West-Vlaamse landbouwers schaduwbomen kunnen planten.

Lees meer over:

In januari van dit jaar lanceerden de provincie, de regionale landschappen en de stadslandschappen van West-Vlaanderen de actie schaduwbomen onder de slogan ‘Staat de airkoe in jouw weide aan?’. Landbouwers uit 12 gemeenten kregen daarbij de kans om gratis bomen aan te vragen om in de graasweide van hun dieren te planten. Daarmee konden ze niet alleen het welzijn voor hun dieren in de wei verhogen, maar ook het landschap verfraaien en een bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

Een zestal maanden na de lancering van de actie werden al 362 schaduwbomen aangevraagd door landbouwers uit Anzegem, Beernem, Koekelare, Kortemark, Lichtervelde, Lo-Reninge, Menen, Tielt, Torhout, Vleteren, Wielsbeke en Zwevegem. De landbouwers krijgen de bomen gratis. De financiering gebeurt door Europa, Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen in het kader van het PDPO-project ‘Bomen plannen, beheren en planten’.

Op vraag van de provinciale N-VA-fractie wordt de actie nu uitgebreid naar de rest van West-Vlaanderen. “In eerste instantie is het de bedoeling om 20 extra gemeenten te betrekken in het project, maar op termijn moeten alle 52 West-Vlaamse gemeenten kunnen meestappen en hun landbouwers gratis schaduwbomen aanbieden”, zegt N-VA-provincieraadslid Kristof Pillaert. Het provinciebestuur zal haar budget opschroeven om dit mogelijk te maken.

Uitgelicht
Landbouwers in 12 gemeenten in West-Vlaanderen kunnen gratis bomen krijgen om in hun weide te planten. Onder de slogan ‘Staat de airkoe in jouw weide aan?’ willen de provincie...
31 januari 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek