West-Vlaamse landbouwers kunnen gratis schaduwbomen aanplanten

Landbouwers in 12 gemeenten in West-Vlaanderen kunnen gratis bomen krijgen om in hun weide te planten. Onder de slogan ‘Staat de airkoe in jouw weide aan?’ willen de provincie, de regionale landschappen en stadlandschappen van West-Vlaanderen aanzetten om een boom op hun weide te overwegen om zo het dierenwelzijn te verhogen en het landschap te verfraaien.

31 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 31 januari 2022 21:58
Lees meer over:

De actie kadert in het project ‘bomen plannen, beheren en planten’ en is onderdeel van het Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO). Het project ondersteunt 12 West-Vlaamse lokale besturen rond het omgaan met bomen op hun grondgebied. Dat moet op termijn leiden tot een beter overzicht, een beter beheer en tot het aanplanten van nieuwe bomen. Europa, Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen subsidiëren het project.

airkoe schaduwbomen

Een mini-campagne binnen dit project wil landbouwers uitnodigen om bomen te planten in hun weides. Dat heeft verschillende voordelen volgens de projectpartners. “Bomen verhogen het comfort voor de koeien in de zomer en dus ook het dierenwelzijn. Daarnaast verfraaien ze het landschap en bomen in de weide zijn ook een opsteker voor de natuur en de biodiversiteit”, klinkt het.

In een eerste fase worden 500 gratis bomen aangeboden aan landbouwers, inclusief het plantwerk. De boeren uit de 12 deelnemende gemeenten (Anzegem, Beernem, Koekelare, Kortemark, Lichtervelde, Lo-Reninge, Menen, Tielt, Torhout, Vleteren, Wielsbeke en Zwevegem) krijgen de komende periode een flyer in de bus. Ook online kunnen de bomen besteld worden.

In het najaar gaat er een tweede fase van het project in. Dan krijgen tuineigenaars in diezelfde gemeenten de kans om infosessies te volgen over klimaatbomen in particulieren tuinen. Hieraan wordt ook een bedeling van bomen gekoppeld.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek