header.home link

Wereldwijde voedselprijzen bereiken hoogste niveau in 10 jaar

5 november 2021

De wereldwijde voedselprijzen hebben in oktober het hoogste niveau sinds juli 2011 bereikt. Dat zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. De prijzen van graan, plantaardige oliën en zuivel stegen behoorlijk, terwijl de vlees- en suikerprijzen lichtjes daalden.

Lees meer over:

De FAO-index van voedingsprijzen steeg met 3 procent tegenover september, naar 133,2 punten. Op jaarbasis gaat het om een stijging van 31,3 procent, aldus de organisatie. De index meet de maandelijkse variatie van de internationale prijzen van een mandje met basislevensmiddelen en nadert het record van 137,6 punten, geregistreerd in februari 2011.

Stijgers

Voor de vijfde maand op rij steeg de prijs van tarwe, met 5 procent op maandbasis en 38,3 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau sinds november 2012. De stijging is vooral te wijten aan de beperkte oogsten in de voornaamste uitvoerende landen, zoals Canada, Rusland en de Verenigde Staten, aldus de FAO. Ook de internationale prijzen van alle andere belangrijke granen zijn gestegen.

De prijs van plantaardige oliën steeg dan weer met 9,6 procent op maandbasis, naar het hoogste niveau ooit. De prijs van palmolie steeg voor de vierde maand op rij. Door een grotere vraag naar boter en melkpoeder steeg ook de zuivelprijsindex verder (+2,6 punten). De kaasprijzen bleven wel grotendeels stabiel omdat er voldoende aanbod is.

voedsel per kleur

Dalers

De FAO-index noteerde wel een lichte daling van de vleesprijs met 0,7 procent tegenover september. De internationale noteringen voor varkens- en rundvlees daalden doordat minder varkensvlees in China werd aangekocht en de noteringen voor Braziliaans vlees sterk daalden. De prijzen voor pluimveevlees en schapenvlees daarentegen stegen als gevolg van de grote mondiale vraag en de geringe vooruitzichten voor de uitbreiding van de productie.

Ook voor suiker viel er daling op te tekenen van 1,8 procent in vergelijking met september. Het was de eerste daling na zes opeenvolgende maandelijkse stijgingen. Ze wordt veroorzaakt door een beperkte mondiale vraag en de vooruitzichten op grote voorraden in India en Thailand, gecombineerd met een verzwakking van de Braziliaanse munt tegenover de Amerikaanse dollar.

Graanvoorraden nemen af

Hoewel er in 2021 een recordproductie werd opgetekend voor graan, stevenen de mondiale graanvoorraden toch af op een inkrimping in 2021-2022. De prognose voor 2021 is nu vastgesteld op 2.793 miljoen ton. Dat is 6,7 miljoen ton minder dan in het vorige verslag van oktober, grotendeels als gevolg van verlagingen van de ramingen voor de tarweproductie in de Islamitische Republiek Iran, Turkije en de Verenigde Staten.

Die krimp van de graanvoorraden zal er komen omdat verwacht wordt dat het totale mondiale graanverbruik met 1,7 procent zal toenemen in 2021-2022 in vergelijking met het jaar ervoor. Dat stijgende verbruik is niet alleen het gevolg van een toename in het gebruik voor menselijke consumptie, maar ook voor diervoeder en voor de industrie.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek