Wereldwijd minder bier gebrouwen: overaanbod aan hop
nieuwsDe wereldwijde bierproductie is vorig jaar gedaald met 0,9 procent tot 188 miljard hectoliter. Anderzijds is de productie van hop wel toegenomen, waardoor een overaanbod is ontstaan. “Het hopareaal moet aanzienlijk worden ingekrompen om terug te keren naar een marktevenwicht”, meldt 's werelds grootste hophandelaar BarthHaas in zijn jaarrapport.
Terwijl de bierproductie in 2022 lichtjes was gestegen met 1,4 procent, wat hoop gaf op een duurzaam herstel van de markt, daalde ze vorig jaar opnieuw met iets minder dan 1 procent tot 1,88 miljard hectoliter. Dat is een wereldwijde daling van 17 miljoen hectoliter. In Europa droegen vooral het Verenigd Koninkrijk (-3,3 m hl), Duitsland (-2,9 m hl) en Polen (-2 m hl) bij aan de daling van het productievolume dat daalde met 9 miljoen hectoliter. De productie in Amerika daalde met 7,2 miljoen hectoliter, waarbij de productie in Noord-Amerika daalde (-9,9 m hl), terwijl de productie in Zuid-Amerika steeg (+2,4m hl).

Bierconsumptie en -export daalt
13 juni 2024Dat er minder bier is gebrouwen in 2023, kwam voor BarthHaas als een verrassing. Want er was op een kleine stijging gerekend. Volgens algemeen directeur van BarthHaas, Peter Hintermeier, spelen de oorlog in Oekraïne en de inflatie een rol. Voor het huidige jaar wordt op een marktstabilisatie gerekend.
China was volgens het rapport van de hophandelaar vorig jaar met 35,9 miljoen hectoliter de grootste bierproducent, gevolgd door de Verenigde Staten met 19,3 miljoen hectoliter en Brazilië met 14,9 miljoen hectoliter. België staat op de vijftiende plaats met 2,3 miljoen hectoliter. ABInbev blijft ook in 2023 de grootste bierproducent zijn ter wereld. Met zijn productie van 505,90 miljoen hectoliter bier heeft de producent 26,9 procent van het marktaandeel in handen.
Trend: minder artisanaal bier
In 2023 daalde de productie van zowel standaardbieren als ambachtelijke bieren, hoewel de daling bij de ambachtelijke bieren scherper was. De interesse van de grote brouwers in het artisanale segment nam vorig jaar dan ook zienderogen af en verschillende van hen verkochten of sloten recent overgenomen brouwerijen. In plaats daarvan richtten ze hun aandacht op premium- en massamerken. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld verkocht AB Inbev acht (ambachtelijke bier)brouwerijen samen met alle merkrechten erbij.
Meer hopproductie op minder areaal
Terwijl de bierproductie daalt, gaat de productie van een belangrijk bestanddeel van bier er wel sterk op vooruit. Zo werd er vorig jaar 118.415 ton hop geoogst, een toename met 11,5 procent tegenover het slechte oogstjaar 2022. Daartegenover staat wel een dalend hopareaal. Wereldwijd stond er in 2023 60.641 hectare beplant met hop, wat een daling is van 3,3 procent dan het voorgaande jaar. Over de hele wereld, maar vooral in Europa, wordt de oppervlakte kleiner. Dat komt onder meer omdat de hoeveelheid alfazuur in hop toeneemt, terwijl er voor bier steeds minder alfazuur wordt gebruikt. Alfazuur is de hopcomponent die het bier zijn bittere smaak en andere aroma’s geeft.
En hoewel de wereldwijde bierproductie toeneemt, neemt de vraag naar extra hopproductie voor alfazuur nauwelijks toe. Hierdoor is er een overaanbod hop op de markt. “Daarom moet het hopareaal aanzienlijk worden ingekrompen, om het productievolume aan te passen aan de lagere vraag, en om terug te keren naar een marktevenwicht”, luidt het bij BarthHaas. “Dat is vorig jaar al gebeurd en ook in het huidige jaar houdt die trend aan. De grootste afbouw gebeurde in de VS, waardoor Duitsland dit jaar in oppervlakte weer de grootste hopproducent zou kunnen worden.” Duitsland en de VS zijn samen goed voor 80 procent van de wereldwijde teelt van hop. Er is ook wat productie in België (185 hectare), onder meer rond Poperinge in de Westhoek.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving