nieuws

AB InBev krijgt Belgisch gezelschap in wereldtop van veertig grootste biermakers

nieuws

Niet één, maar twee Belgische brouwers halen de top veertig van grootste bierproducenten ter wereld. Naast de wereldwijde marktleider AB InBev, staat ook de minder bekende Limburgse brouwerij 'Martens' in de de top veertig dit jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van hopgigant BarthHaas over de wereldwijde hop- en biermarkt.

gisteren  – Laatst bijgewerkt om gisteren 16:49 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
bier (2)

De Limburgse Brouwerij Martens is bij het grote publiek minder bekend dan AB InBev. Toch is het de op één na grootste brouwer van ons land met een jaarproductie van 480 miljoen liter, goed voor 0,3 procent van de wereldwijde output. Martens brengt eigen bieren op de markt, zoals Kristoffel en 1758, maar brouwt vooral huismerken voor Europese supermarkten, waaronder Aldi. De brouwerij kende een sterk jaar en groeide met 13 miljoen liter. Daarmee klom ze als nieuwkomer van plaats 40 naar plaats 38 op de wereldranglijst.

Helemaal bovenaan de top bleef alles bij het oude. AB InBev voert de lijst opnieuw aan, met een productie van 49,5 miljard liter bier en een marktaandeel van 26,4 procent. Daarmee verliest de Leuvense brouwer één procentpunt ten opzichte van vorig jaar. Toch blijft de voorsprong indrukwekkend want AB InBev brouwt nog altijd bijna dubbel zoveel als de nummer twee, het Nederlandse Heineken. Op de derde plaats staat opnieuw China Resources Snow Breweries, goed voor 5,8 procent van de wereldmarkt.

China, land van rijst, thee én bier

België staat op de achttiende plaats in de wereldwijde ranglijst van bierproducerende landen, met een jaarproductie van 2,1 miljard liter. AB InBev en Brouwerij Martens mogen dan wel gevestigd zijn in België, maar ook zij brouwen al lang niet meer al hun bier in ons land. De grootste brouwketels staan elders. Zo worden de grootste volumes met voorsprong in China gemaakt. Zo’n 18,2 procent van al het bier wereldwijd kent er zijn oorsprong. De Verenigde Staten volgen met 9,8 procent, Brazilië sluit de top drie af met 7,9 procent.

Bierproductie wereldwijd achteruit, maar Europa vooruit.

De wereldwijde bierproductie daalde in 2024 licht (-0,3%) in vergelijking met het jaar ervoor. De productie van Europa echter met 1,1 procent, voornamelijk dankzij stijgende volumes in Rusland, want in veel EU-lidstaten daalde de productie. Ook Afrika liet opnieuw een groei zien vorig jaar van 6,7 procent. Azië en Amerika verloren respectievelijk 2,3 procent en 1,3 procent van de productie vorig jaar. In Amerika was vooral de terugval van de Verenigde Staten (-2%) opmerkelijk.

Aanhoudend overaanbod hop

Wereldwijd daalde het hopareaal vorig jaar met bijna acht procent. Tegelijk steeg de opbrengst per hectare met vier procent. Toch lag de totale oogst nog steeds vier procent lager dan het jaar ervoor. "Het wereldwijde hopareaal blijft krimpen", duit BarthHaas. "In het oogstjaar 2025 verwachten we opnieuw een daling van vijf procent. Maar ondanks deze afnames, is het marktevenwicht nog steeds niet bereikt. De hopmarkt kampt structureel met overaanbod."

Wereldwijd minder bier gebrouwen: overaanbod aan hop
Uitgelicht
De wereldwijde bierproductie is vorig jaar gedaald met 0,9 procent tot 188 miljard hectoliter. Anderzijds is de productie van hop wel toegenomen, waardoor een overaanbod is on...
19 juli 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek