Van graan tot tapkraan, oogst van brouwgerst voor de deur

nieuws

Heel wat landbouwers maken zich momenteel klaar voor de oogst van brouwgerst. Brouwgerst komt hoofdzakelijk uit het buitenland zoals Frankrijk, maar is hier aan een revival bezig. “Het is een relatief eenvoudige teelt die financieel gunstig is, en waarbij de risico’s beperkter zijn in vergelijking met andere teelten”, getuigt Jan Coenegrachts uit Riemst.

1 juli 2024
Lees meer over:

Jan Coenegrachts uit Riemst is één van de boeren in ons land die brouwgerst teelt. Dit doet hij ondertussen al drie jaar in samenwerking met Cristal en Arvesta. “Dit jaar zit ik aan ongeveer 15 hectare, elk jaar verbouw ik iets meer afhankelijk van de percelen die vrijkomen. Brouwgerst is relatief eenvoudig te telen en is een rustgewas: de bodem moet niet intensief worden bewerkt en kan herstellen. Daardoor kan ik het goed inpassen in de teeltcyclus van mijn andere gewassen”, duidt hij.

Coenegrachts laat weten dat de teelt ook financieel gunstig is en het risico beperkter in vergelijking met andere teelten. “Als de oogst tegenvalt, verkoop ik de gerst als veevoeder. Als ik de praktische en financiële voordelen optel, is brouwgerst voor mij op meerdere vlakken een toekomstgerichte keuze.” Brouwgerst moet ook een laag eiwitgehalte hebben, omdat te veel eiwitten een troebele pils kunnen geven. “Daardoor moeten landbouwers minder bemesten bij deze teelt. Niet onbelangrijk gezien de uitdagingen rond klimaatverandering en bemesting”, klinkt het nog bij Cristal en Arvesta.

Ook Pierre Warnier uit Luik is bijna klaar om zijn brouwersgerst te oogsten. Zijn 10 hectare zal goed zijn voor ongeveer 85 ton aan brouwgerst die, na goedkeuring, wordt vermout en verwerkt in Cristal. “De gerst die we zullen oogsten werd ingezaaid in oktober vorig jaar. In tegenstelling tot mijn aardappelen of bieten heeft de regen afgelopen maanden weinig invloed gehad op de groei van de gerst.” Al mogen voor Pierre de temperaturen wel nog wat omhoog, zodat de gerst nog goed kan rijpen.

Revival

“Tot voor enkele jaren was brouwgerst in België, nochtans het bierland bij uitstek, nagenoeg volledig verdwenen. Deze trend is intussen gekeerd onder impuls van een toenemende vraag voor lokaal vanuit de markt en slimme partnerschappen zoals die tussen Cristal en Arvesta,” klinkt het bij Esther Monard, Business Development Director Agri & Horti bij Arvesta. Bij de start van dit Cristal-Arvesta-initiatief, tekenden 49 Belgische boeren in. Dit was goed voor 2.000 ton brouwgerst op een areaal van net geen 300 hectare. In 2024 steeg dit aantal tot 95 Vlaamse en Waalse boeren die 3.500 ton brouwgerst telen op een areaal van 600 hectare. Deze cijfers zijn ook terug te vinden in de data van Statbel waarbij de tonnages brouwgerst bijna verdubbelen tussen 2018 en 2022, van 3.711 naar 6.522.

Brouwgerst moet van een voldoende goede kwaliteit zijn om te kunnen verwerken in de mouterij en vervolgens in de brouwerij. Dat betekent bijvoorbeeld dat er een voldoende eiwitgehalte in de gerst aanwezig moet zijn en dat zowel de oogst- en bewaarcondities goed moeten zijn. “Het is geen moeilijk gewas om te telen, maar vergt wel enige tijd, energie en vakmanschap van de teler”, klinkt het bij Arvesta, dat ondersteuning biedt aan de boeren. .

Kwaliteit van graan tot tapkraan

Ook bij Cristal zijn ze overtuigd van de meerwaarde van Belgische brouwgerst. “Dankzij de korte keten met Belgische boeren en de samenwerking met Arvesta kunnen we de kwaliteit op elk moment opvolgen en garanderen. We zijn overtuigd van het product dat onze Belgische boeren afleveren”, aldus Ellen Mertens, meesterbrouwer bij Cristal. Vandaag werkt Cristal samen met ongeveer 74 landbouwers in zowel Vlaanderen als Wallonië die zo’n 460 hectare aan akkers bewerken, goed voor zo’n 3.000 ton. Die gerst wordt bij Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands verwerkt tot mout om daarna richting brouwerij in Alken te gaan. Cristal is daarmee afgetekend de grootste afnemer van Belgische brouwgerst.

Aantal Belgische bierbrouwerijen daalt voor eerst in 15 jaar
Uitgelicht
Het aantal bierbrouwerijen in België daalt voor het eerst in 15 jaar. Dat blijkt uit cijfers van Zythos, de vereniging van bierliefhebbers die het constant veranderende landsc...
15 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek