Aantal Belgische bierbrouwerijen daalt voor eerst in 15 jaar

Het aantal bierbrouwerijen in België daalt voor het eerst in 15 jaar. Dat blijkt uit cijfers van Zythos, de vereniging van bierliefhebbers die het constant veranderende landschap van brouwerijen, bierfirma’s en stekerijen opvolgt. De pandemie, het conflict in Oekraïne, de koopkracht en de gestegen productiekosten zetten volgens de sectorkoepel Belgische Brouwers vooral de kleine brouwerijen onder druk.

15 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 januari 2024 17:27
Lees meer over:
bier-brouwen-brouwerij-1280
Schermafbeelding 2024-01-15 111224

Uitdagingen

Eind 2023 telde ons land 417 brouwerijen. Dat zijn er dertien minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Voor het eerst in 15 jaar werd een daling opgemeten. In 2010 telde ons land 133 brouwerijen. Dat aantal steeg gestaag en bereikte een piek (430) in 2022. De daling in 2023 onderstreept de uitdagingen waar vele brouwerijen mee te maken krijgen, zo verduidelijkt de sectorkoepel Belgische Brouwers. De pandemie en het conflict in Oekraïne wogen op de brouwerijen met hogere energieprijzen en duurdere grondstoffen en verpakkingen tot gevolg. "Bovendien staat de koopkracht onder druk, onze brouwers vechten voor hun verkoopvolumes en marges", liet de sectorfederatie enkele maanden geleden optekenen.

Directeur Krishan Maudgal van Belgische Brouwers stelt dat de markt "een beetje verzadigd is" in België. Daarnaast relativeert Maudgal de daling van het aantal brouwerijen. "In volume, komt dit neer op nog geen 0,01 procent van het geheel." Hij wijst erop dat het voor sommige kleine brouwers nu een pak moeilijker kan zijn door de forse stijging van de productiekosten. "Het volstaat niet meer om bier te maken voor je vrienden. De brouwer moet soms ook boekhouder of verkoopsverantwoordelijke zijn of actief in de logistiek", klinkt het. “Een kwalitatief, stabiel bier maken, is een echt vak”, besluit hij.

Voorts stelt hij vast dat sommige brouwers die ermee stopten, overstapten van een eigen installatie naar productie bij een onderaannemer wat inhoudt dat de bieren nog wel op de markt zijn. Volgens de laatste cijfers (6/1/2024) van Zythos kent het begin van 2024 opnieuw een lichte stijging in aantal bierbrouwerijen in België. Provincie Oost-Vlaanderen heeft de meeste brouwerijen (63), gevolgd door West-Vlaanderen (54) en Henegouwen (51). De provincie Waals-Brabant telt het minste brouwerijen (12).

Olympische Spelen

De bierreus AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, wordt één van de hoofdsponsors van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Corona Cero, de alcoholvrije variant van het Corona bier, wordt in de markt gezet als focusdrank en wordt de wereldwijde biersponsor van de Olympische Spelen. De brouwerij kiest bewust voor een non-alcoholische drank als sponsormerk. "AB InBev en sport gaan hand in hand. Door dit bier in de markt te zetten, moedigen we verantwoordelijke consumptie aan, respect, excellentie en vriendschap”, aldus Michel Doukeris, CEO van AB InBev. De samenwerking geldt voor de komende Olympische Spelen in Parijs, de Winterspelen in Milaan in 2026 en de Spelen in Los Angeles in 2028. Ook de Paralympische Spelen zitten vervat in de samenwerking.

Bierproductie terug op niveau van voor de pandemie
Uitgelicht
De bierproductie in de EU is in 2022 met zeven procent gestegen. Alle Europese landen samen produceerden in 2022 bijna 34,3 miljard liter bier. Dat meldt het Europese sta...
16 augustus 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek